Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarına devam edilmesi durumunda, AB Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını açıkladı.

AB Dışişleri Bakanları toplantısından sonra yapılan açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarına devam etmesi halinde, uygulanacak yaptırımın yol haritası için anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Toplantı Sonrası AB Türkiye'ye Yaptırım Uygulayacak Açıklaması Yapıldı

Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin dışişleri bakanları bir araya gelerek, çeşitli konuların yanı sıra Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de yapmış olduğu doğalgaz arama çalışmalarını da ele aldılar. AB ülkeleri Dışişleri Bakanları yapmış oldukları toplantı neticesinde, Türkiye'ye uygulanması planlanan yaptırımın detaylarını görüşerek, yaptırımlarla ilgili yol haritası belirlediler.

Dışişleri Bakanları tarafından yapılan toplantı sonrasında bir ortak açıklama yapılarak, yaptırıma sebep olarak sondaj faaliyetleri gösterildi ve faaliyetlerin bir an önce durdurulması istenildi. Sondaj faaliyetlerinin durdurulmaması halinde, kısa zaman içerisinde Türkiye'ye yaptırım konusunda ilk adımların atılacağı açıklandı.

Sondaj Çalışmasına Katılan Kişi ve Kurumları Etkileyecek

Yaptırımın ilk olarak, Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarına katılan kurum ve şahısların, AB üyesi ülkelerde bulunan mal varlıklarının dondurulması hedefleniyor. Diğer yandan ise, bu kişi ve kurumlar için, AB seyahat yasağının da atılacak adımlar arasında olduğu bildirildi.

AB ülkeleri tarafından uygulanacak yaptırımlar, gemi kaptanları ve komutanları da kapsayacak düzeyde genişletildi. Uzun zamandır benzer tehditler savuran Avrupa Birliği’nin, bu yaptırımları ne zaman uygulamaya koyacağı ise merak konusu oldu.