Amerika'nın üretimini yaptığı F-35 savaş uçaklarının fiyatlarına yönelik olarak eleştirilere maruz kalmasından dolayı ABD savunma bakanlığı Pentagon ile üretici firma arasında bir anlaşma sağlanıldı.

Pentagon tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020 yılı için F-35 satın almak isteyenlere yönelik olarak maliyetinin %12,7 oranında ciddi bir indirime gidildiğini belirtti. Bu sayede F-35 satın almak isteyen diğer ülkelere teşvik sunulmuş olduğu belirtildi.

Pentagon yetkililerinden gelen açıklama da yapılmış olan indirimin karşılığını bulunduğunu söylediler. Amerikan F-35 savaş uçaklarının en çok talep edilen F-35A modelinin fiyatı, 2020 yılında 82,4 milyon dolar belirlendi. Üretici F-35 firmasından gelen açıklama neticesinde 3 yıl içerisinde 478 adet F-35 üretimi ve teslimatı adına 34 milyar dolara anlaşıldığını belirtti.

Üretilen F-35 programına Amerika'nın dışında Türkiye, İngiltere, İtalya, Avustralya, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Norveç resmi ortak ülke olarak programa dahil durumdadırlar. Türkiye'nin, Rusya ile anlaşması neticesinde S400 hava savunma sistemi satın aldığından kaynaklı olarak ABD tarafından programdan çıkartılmıştı. Türkiye'nin programda ortak olarak ürettiği F-35 parçaları alımı için 2022 yılının mart ayından itibaren durduracağını ABD duyurmuştu