Dün akşamdan bu yana Akbank bankasının tam 24 saattir çökmesinden sonra hizmet faaliyetlerini gerçekleştiremedi . 

 

Siber saldırıları mağdurlardan biri de bankalar oldu .  Dün saat 07:00 civarlarında Akbank  mobil ve internet şubesinde bir çökme oldu . Bir zaman sonra gelmesi ardından tam 24 saattir banka kullanıcıları bu durumdan mağdur oldu . Ama  sabah geldiğinden beri bu durum  düzelmiş değil . Banka dün Twitter hesabı üzerinden  sistemlerinin  yavaşlık ,kesinti ve erişim sorunlarının olduğunu  açıklamıştı.

 

"Biz Saldırmadık " 

Ayrıca  devlet teşkilatlarına ait sitelere saldırılar düzenleyerek protesto eden hacktivist grubu olan Anonymous,  Akbank  bankasına  herhangi   bir saldırı düzenlemediklerini  Twitter hesabı üstünden  bir açıklama yaparak duyurdular  . 

 

EFT  ve havale işlemleri yapamadılar !

Akbank sisteminin çökmesinden sonra   banka kullanıcıları  bankaya EFT ,havale  işlerini gerçekleştiremediler. Ayrıca  şubeye veya ATM 'ye para bile yatıramadılar.   Banka  ödeme günü bugün olan  müşterilerine sms yollayarak  kredi kart ve kredi ödemesi olan vatandaşların kredili  mevduat hesabından para tahsil ettiğini duyurdu.  Banka 'nın bu halde olması nedeniyle para yatıramayan mağdur vatandaşlar banka tarafından cezalandırılmış  oldu. 

 

 Gecikme faizi alamayacağını açıkladılar !

 

Hukukçular , bankanın müşterilerinden geciken ödemelerden   gecikme faizi alamayacağını açıkladılar. 

Avukat Gökçe Yabuloğlu, bu konuda şu sözleri vurguladı :

“Sistemin göçmesi nedeniyle Akbank’ın çalışamaması; insanın iradesi dışında meydana gelen gayriihtiyari bir mücbir sebep, müşteriler için kaçınılamaz ve karşı konulamaz bir olaydır. Dolayısıyla burada borcun borçlu tarafından ifa edilebilmesi mümkün olmadığından borçlu temerrüdü de söz konusu değildir. Çünkü borç muaccel olmuş olsa dahi ifa edilebilir nitelikte değil, bu yüzden sistemin çökmesi nedeniyle yapılamayan işlemler bakımından borçlu müşterilerin herhangi bir sorumlulukları doğmaz. Sorumluluk tamamiyle bankaya aittir.”

BDDK’dan  henüz bir açıklama yok !

Türkiye'de faaliyet gösteren 200'ün üzerinde finans kurumunun faaliyetlerini denetlemek ve düzenlemekle yükümlü olan denetleyici kurum BDDK’nın henüz bir açıklama yapmaması da sosyal medyada tepkilere  yol açtı. 

 

"Müşteri vefat etmiştir" 

Akbank ın içerisine girmeye çalışan Akbank kullanıcıları , "Müşteri vefat etmiştir" uyarısı ile karşı karşıya kaldı . Akbank sistemine erişmek  isteyenlerin karşılaştığı o uyarı mesajı :

 

Akbank kullanıcıları şaşkın !

Akbank , kullanıcılara" müşteri vefat etmiştir"  mesajını  yolladıktan sonra her  Akbank kullanıcısı sosyal medyadan bu mesajın görselini sosyal medyadan paylaşarak   aynı   hatayla karşılaştıklarını birbirinden haberdar  oldu .