Amerika Birleşik Devletleri Lübnan'a yapmayı düşündüğü 105 milyon doların üzerindeki güvenlik yardımını geri çekeceğini duyurdu. Geri çekme kararının bir sebebi belirtilmedi. Ancak bu kararın Hizbullah ile alakası olduğu düşünülüyor.

İsmi bilinmesi isrenmeyen iki ABD temsilcisi Lübnan'ın başbakanı Saad-el Hariri'nin sunduğu istifadan 2 gün sonra 31 Ekim perşembe günü açıklama yaptı. ABD Başkanı Donald Trump heyetinin Lübnan'a yapılması planlanan 105 milyar dolar güvenlik yardımını geri çekeceğini açıkladı.

Sebep Açıklanmadı

Çeşitli haber kaynaklarından alınan bilgilere göre yetkililer söz konusu yardımın neden kesildiğini söylemediler. Kaynaklardan birisi, Dışişleri Bakanlığı tarafından kongreye karar hususunda bir sebep verilmediğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı ise herhangi bir yorum ya da açıklama yapmadı.

Bir haber programında konuşan ABD'li bir yetkili ise, bu kararın arkasında ABD'ye vaat edilen yeniliklerin yapılmaması olduğunu söyledi. Bu haberde Amerika Birleşik Devletleri’nin Lübnan güvenlik güçlerine yılda 70 milyon doların üzerinde yardım yaptığı ancak bunlara rağmen vaat edilen reformların yerine getirilmedi belirtildi.

Lübnan tarafı ise, geçtiğimiz Mayıs ayında başlayan yardımın ABD'nin Ortadoğu'daki önemli bir müttefiki olan Lübnan'ın, kendi sınırlarını koruyabilmesi için çok önemli bir kaynak olduğunu belirtiyor.