Konaklama Vergisi 1 Ocak itibarıyla yürürlükte olacak. Verginin mükellefi tesisler ancak maliyet tüketiciye yansıyacak. Turizmcilerin ikinci bir erteleme beklentisine rağmen Konaklama Vergisi uygulaması Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe gireceği duyuruldu. 

 

Duygu Erdoğan'nın haberine göre; Turizmcilerin ikinci bir erteleme beklentisine rağmen Konaklama Vergisi uygulaması Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe gireceği duyuruldu. Yüzde 2 olarak uygulanacak vergi oranı otel, tatil köyü, butik otel, motel, pansiyon ile köy ve yayla evi ve kampinglerdeki gecelemeler için alınacak. Turizmciler, 2023 için yapılan erken kontratlardaki uygulamalara yönelik endişeli, aynı zamanda tüketiciye yeni bir yük oluşturulacağı kaygısı da var. Konaklama Vergisi KDV hariç bedel üzerinden tahsil edilecek. Resmi Gazete’de de yayımlanan örneğe göre, 5 bin lira karşılığı sunulan konaklama hizmetinde Konaklama Vergisi 100 lira olarak hesaplanıyor. Uygulaması daha önce ertelenen Konaklama Vergisi, 2019’da önemli bir gündem olsa da pandemi sürecinde gündeme alınmamıştı. Turizmciler ise henüz pandemi toparlanmasının tamamlanmadığını, bu nedenle uygulamanın 2024’te yapılması konusunda erteleme taleplerini yinelemişti. Kanuna göre verginin mükellefi konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenler. Tesisler tüm maliyetlerinde olduğu gibi bir kısmını karşılarken, bir kısmını tüketiciye yönlendirecek. 

 

"Artı yüzde 2 olarak alacağız"

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, sektör paydaşlarının görüşlerini sık sık ilgililere ilettiklerini hatırlatırken, beklentilerinin verginin ötelenmesi yönünde olduğunu söyledi. Verginin tur operatörleri açısından çeşitli sıkıntılar getireceğini belirten Bağlıkaya, “Tur operatörleri ile oteller arasındaki 2023 yılına ilişkin kontratların yapılmış olması nedeniyle Konaklama Vergisi’nin 2023 başında devreye girmesinin tur operatörleri ile oteller arasında fiyat anlaşmazlıklarına neden olabileceği, bunun da sektörümüzün üzerinde ek bir yük oluşturacağı görülüyor. Özellikle paket turlarda verginin konaklama fiyatı üzerinden yüzde 2 oranında alınacak olması da seyahat acentası ile otel arasında gizli kalması gereken fiyatın herkes tarafından öğrenilmesi anlamına geliyor. Bu da takdir edileceği gibi ticari partnerler arasındaki anlaşmaları kamuya açık hale getirecek ve bu yönüyle sektörümüze yönelik tüketici güvenini sarsacak bir sonuca neden olabilecektir” dedi. Bağlıkaya, turizmcinin büyük umutlarla girmeye hazırlandığı 2023 yılı için uygulamanını revize edilmesi yönünde beklentileri olduğunu ifade etti. Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu, bir sezon daha alınmamasını bekledikleri Konaklama Vergisi’nin uygulamaya geçmesiyle yeni bir ödeme kalemi oluştuğunu dile getirdi. Ustaoğlu, “Biz de bunu fiyata ekleyeceğiz tabii. Geceleme başına konaklama üzerinden ödenecek bir vergi. Yani konaklamanın çıplak hali üzerinden, KDV hariç fiyattan hesaplanacak. Artı yüzde 2 olarak alacağız, fiyatın içine dahil değil. Korktuğumuz ise, ileride KDV gibi olması. KDV’yi de fiyatın üzerine artı olarak ekliyorduk. Sonra KDV dahil olarak fiyatların içine dahil ettirildi” dedi.