Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın başkent Brasilia'da düzenlenen yemin törenine katıldı. Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın yemin törenine katılmak üzere Brezilya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.  

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın başkent Brasilia'da düzenlenen yemin törenine katıldı. Çavuşoğlu, Lula da Silva'nın yemin töreni için gittiği Brezilya'da beraberindeki heyet ile birlikte vefat eden efsanevi oyuncu Pele'nin cenazesine de katıldı.
Türkiye'ye dönüş sırasında ziyarete ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Brezilya Cumhurbaşkanı Lula’nın yemin törenine katılmak için Brezilya’daydık. Yemin töreninde, yeni Devlet Başkanı Lula ile görüştük. Cumhurbaşkanımızın tebrik ve iyi dileklerini ilettik. Lula katılımımız için teşekkür etti, Sayın Cumhurbaşkanımızla en kısa zamanda görüşmek istediğini vurguladı" dedi.

 

 

"Yemin töreni sırasında Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile de sohbet ettik"

 

 

Yemin töreni sırasında bazı katılımcılarla da görüştüğünü ifade eden Çavuşoğlu "ABD İçişleri Bakanı Deb Haaland, Angola Dışişleri Bakanı Tete Antonio, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov, Birleşik Krallık Çevre, Gıda ve Kırsal İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Therese Coffey, BAE Uluslarası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Reem Al Hashimy, Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı İbrahim Boughali, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Wang Qishan, Ekvador Cumhurbaşkanı Alberto Mendoza ve Dışişleri Bakanı Juan Carlos Maldonado, El Salvador Cumhurbaşkanı Yardımcısı Felix Ulloa, Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki, Gine-Bissau Devlet Başkanı Umaro Sissoco Embalo ve Gine-Bissau Dışişleri Bakanı Suzi Carla Barbosa, Guyana Devlet Başkanı Mohamed İrfaan Ali ve Dışişleri Bakanı Hugh Todd, Haiti Dışişleri Bakanı Jean Geneus, İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Muhammed Galibaf ile görüştüm. Ayrıca yemin töreni sırasında İspanya Kralı VI. Felipe ve Dışişleri Bakanı Manuel Albares, Katar Devlet Bakanı Fahad Al-Thani, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada, Panama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Jose Gabriel Carrizo ve yeni Dışişleri Bakanı Janaina Tewaney, Paraguay Cumhurbaşkanı Mario Abdo Benitez ve Dışişleri Bakanı Julio Arriola, Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ve Sao Tome ve Prinsipe Başbakanı ile görüştük. Surinam Cumhurbaşkanı Santokhi ve Dışişleri Bakanı Ramdin, Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo, Zimbabwe Dışişleri Bakanı Frederick Shava ile de sohbet ettik. Yemin töreni sırasında Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile de sohbet ettik. Matviyenko, Sayın Cumhurbaşkanımızın barış çabaları hakkındaki takdirlerini iletti" diye konuştu.

 

 

"Pele'nin cenazesine katıldık"

 

 

Brezilya’da bazı ikili görüşmeler olduğunu da belirten Bakan Çavuşoğlu "Bunlardan ilkini yeni Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira’yla yaptık. Brezilya ile en kısa zamanda bir KEK toplantısını gerçekleştireceğiz. Gabon Dışişleri Bakanı Moussa-Adamo’yla da bir ikili görüşme gerçekleştirdik. Bizi ülkesine davet etti. Guatemala Dışişleri Bakanı Bucaro’yla ekonomik ve savunma sanayii işbirliğimizi ele aldık. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bölgesel konuları görüştük, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini de ele aldık. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Svyrydenko ile ise Devlet Başkanı Zelenskiy’nin 10 maddelik barış planı, önümüzdeki dönemde atılacak adımlar, insani yardımlarımız ve İstanbul Tahıl Anlaşmasının uygulanması konularını görüştük. Bunların dışında, 2 Ocak'ta Pele’nin cenazesine de katıldık. Santos şehrine gittik. Santos futbol kulübünün başkanıyla biraraya geldik. Törene katıldık, hatıra defterini imzaladık. Kulübün televizyonuna mülakat verdik. FIFA ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanlarıyla da görüştük" dedi.

 

 

"Hedefimiz 20 milyar Dolarlık ticaret hacmine ulaşmak"

 

 

Latin Amerika ile ilişkilere de değinen Çavuşoğlu "Latin Amerika’da 33 ülke mevcut ve bunların nüfusu yaklaşık 600 milyon. Türkiye’nin Latin Amerika’daki tüm bölgesel örgütlerle ilişkisi var. 2006 yılını Latin Amerika yılı ilan etmiştik. Temsilciliklerimizin sayısı 2002’de 6 iken şimdi 19’a yükseldi. Latin Amerika ülkelerinin de Ankara’da 17 Büyükelçilikleri var. Brezilya, Meksika ve Kolombiya ile stratejik ortaklık ilişkimiz var. 18 ülke ile siyasi istişare mekanizmalarımız var. Ticaret hacmimiz 2022’de 17 milyar Doları geçti. Hedefimiz 20 milyar Dolarlık ticaret hacmine ulaşmak. Brezilya, Latin Amerika’daki en büyük ticaret ortağımız. 2022’de 6 milyar Dolarlık ticaret hacmine ulaşacağız. MERCOSUR’la Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasını istiyoruz. THY, Latin Amerika’da 7 ülkede 8 noktaya uçuyor. Meksika ve Kolombiya’da TİKA ofisleri var. Başka yerlerde de TİKA ofislerinin açılması için çok talep var. Ziyaret ettiğimiz Brezilya ise büyük bir ülke. Ticaret hacmi hedefimiz 10 milyar Dolar. 2024 yılında diplomatik ilişkilerimizin 140. yıldönümünü kutlayacağız" ifadelerini kullandı.