Agora Meyhanesi 1890'dan beri aynı yerde keyifli atmosferiyle misafirlerini ağırlıyor. Hiç eskimeyen tarihi dokusuna modern esintilerin eşlik ettiği Agora 1890'da Şef Ahmet Arı'yla birlikteydik. İmza lezzetleriyle adından söz ettiren başarılı şef, misafirlere lezzet şöleni sunuyor. Ahmet Şef eskimeyen lezzet reçetelerini bizimle paylaştı.

 

 

Röportaj:Rabia Camcı-Berna Yılmaz 

 

 Agora Meyhanesi 1890’dan beri aynı yerde keyifli atmosferiyle misafirlerini ağırlıyor. Hiç eskimeyen tarihi dokusuna modern esintilerin eşlik ettiği Agora 1890’da Şef Ahmet Arı’yla birlikteydik. İmza lezzetleriyle adından söz ettiren başarılı şef, misafirlere lezzet şöleni sunuyor. Ahmet Şef hiç eskimeyen lezzet reçetelerini bizimle paylaştı.

 

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

 

34 yaşındayım. Agora Meyhanesinin şefiyim. Mesleğe 2005 yıllarında Floryada dayımın restoranında başladım. Uzun yıllar dayımın yanında çalıştıktan sonra birçok farklı mekanlarda çalışmaya devam ettim. 2013 yılında Agora Meyhanesiyle yollarımız kesişti. Buraya ilk geldiğimde yarısı tadilattaydı.

 

 

 

Agora ismi nereden geliyor? Tarihi nedir?

 

Burası önceden Rum bölgesiydi Agora Rumca meydan anlamına geliyor. Tam meydanda olduğu için haliyle meyhane Agora ismini alıyor. Biliyorsunuz burası o dönem bir liman kenti karaya yaklaşıp yük boşaltıp indiren Kaptan Asteri, burada konaklarken Elena adında bir hanımefendiyle tanışıyor ve aşık oluyor. Mesleğinden dolayı Asteri birçok kez sefere çıkmak zorunda kalınca bu durum Elana hanımın babası tarafından çok da hoş karşılanmıyor tabii. Elena hanımın babası Asteriye kızıyla evlenmesi için karada iş bulması şartını koyunca Asteri kaptanlığı bırakıp meyhane açmaya karar verir ve Elanayla evlenir. Agora Meyhanesi üç kuşak boyunca işletilir. En son işletmeciliğini Hristo Bey yaparken Ersin Kalkan burada çırak işe başlar. Uzun yıllar birlikte çalışırlar Hristo emekli olurken dükkanın bir kısmını Ersin Beye devreder. Bir kısmını da Hakan Kıran satın alır. Şu anda da işletmecisi Hakan Beydir. 

  

Agora dün nasıldı, bugün nasıl?

 

Agora tarihi surların içinde yer alıyor. Surlardan biri, 408 ve 450 yılları arasında Bizans İmparatoru tarafından yapılan kulenin bir parçası. Diğeri ise tarihi Yahudi gasilhanesinin bir parçası. Agora, hiçbir tarihi dokusuna zarar verilmeden sadece restore edilerek dünden bugüne getirildi. Dün olduğu gibi bugün de en iyi şekilde korunuyor. 

 

 

 

Meyhane kültürünü nasıl açıklarsınız?

 

Meyhane kültüründe asıl olan muhabbettir . Muhabbet içki, lezzetli meze ve şarap eşliğinde devam eder.

 

Menüyü Nasıl Oluşturuyorsunuz?

 

Agoranın 133 yıllık tarihinden gelen reçeteleri araştırarak ve üzerine kendi reçetelerimizi ekleyerek menülerimizi oluşturuyoruz. Menümüze aynı zamanda Yunan mezelerini de ekledik.

 

 

 

Mutfak ekibinizden ve sunduğunuz lezzetlerden bahseder misiniz?

 

6 kişilik bir mutfak ekibimiz var. Bir tane soğukçumuz, bir tane ızgaracımız ve tavacımız iki tane de yardımcımız var. Mutfakta herkesin kendi bölümü var. Mezelerimiz günlük olarak hazırlanıyor orijinal kendi yapmış olduğumuz defne yaprağında levrek, asma yaprağında levrek, levrek marin, balık pastırmamız, kuru etlerimiz, bunlar hep kendi ürünlerimizdir.

 

Menüyü hazırlarken dışarıdan bir şeften danışmanlık aldınız mı?

 

Şeflerden danışmanlık almadık. Mutfak ekibimizle daha lezzetli ne yapabiliriz düşüncesiyle kafa kafaya verdik ve en iyi reçeteleri çıkartmaya çalıştık.

 

 

 

İmza lezzetleriniz nelerdir?

 

İmza lezzetimiz Balık pastırmadır. Balık pastırmasını, 50-60 kiloluk büyük balıkları özellikle akya veya kılıç balığını kullanarak 10-15 günlük bir süre zarfında birçok işlemden geçirerek yapıyoruz. Bunun yanı sıra ahtapot beğendi de imza lezzetlerimizden sayılabilir. Ayvalık tarafından getirttiğimiz ahtapotları özenle hazırlayarak müşterilerimize sunuyoruz. 

 

Diğer mekanlardan Agorayı ayıran en önemli özellik nedir?

 

Tarihi dokusu Agoran en önemli ayırt edici özelliğidir. Agora 133 yaşında dile kolay!

 

  

 

Özel günler için farklı menüleriniz var mı?

 

Lezzetli ürünlerimizi bozmak ve değiştirmek istemediğimizden dolayı özel günler için farklı menüler yapmıyoruz. İstanbulun hiçbir yerinde bu lezzetleri bulamazsınız zaten o yüzden mevcut reçetelerin dışına çıkmıyoruz.

 

Agora müşterilerine ne vaad ediyor? Neden Agorayı tercih etmeliyiz?

 

Müşterilerimize kaliteli saatler ve lezzetli ürünler vaad ediyoruz bu yüzden sofrayı kuruyoruz muhabbete bekliyoruz.

 

Mekanınızda ne tarz şarkılar tercih ediyorsunuz?

 

Türk sanat müziği ve Yunan müziği mekanımızın olmazsa olmazlarından.

 

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Agora ilk kurulduğunda 5-6 masası olan sadece bahçe kısmından oluşan bir meyhaneymiş. Zaten çekilen 286 filmlerdeki görüntülerde bahçe kısmındandır. Çıkan yangının ardından restore edilen mekana yeni bir kısım daha eklendi. Gün içinde buraya yüzlerce insan tarihi dokusunu merak ettiği için geliyor fotoğraf çekiyor daha sonra mezeleri gönce ürünleri tatmaya başlıyor. Tatmaya başlayınca zaten müdavimi oluyor. Müşterilerimizden gelen yoğun talep üzerine Balat’ın dışında Taksime de Agora Meyhanesi açtık. Orada da aynı lezzetleri aynı tatla sunuyoruz.

 

 

Editörün Yorumu: Agora oldukça nostaljik bir mekan içeri girer girmez o atmosferi hissediyorsunuz zaten. Arka fonda çalan Türk Sanat müzikleri ise sizi adeta geçmişe götürüyor. Sevdiklerinizle gidip eğlenebileceğiniz en güzel meyhanelerden biri diyebilirim. Öyle ki şefimiz de sofrayı kuruyoruz muhabbete bekliyoruz diyor. Meze ve deniz lezzetleri özenle günlük hazırlanıyor ve fresh bir şekilde müşterilere sunuluyor. Herkesin beğendiği ve imza lezzet haline gelen balık pastırması bizim de favorimiz oldu. Balıktan pastırma mı olur demeyin oluyormuş hatta çok da güzel oluyormuş. Bunun dışında levrek marini de kesinlikle tavsiye ederim. Meyhane denilince olmazsa olmaz rakıdır tabi, bir de buna lezzetli mezeler eklendi mi sizden iyisi yok. Ahmet Şefe güler yüzlü ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyoruz.