Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Bankalar 19,85 TL’nin altında dolar satamıyor! Bankacılık sektörü kaynakları bazı bankaların şubelere gönderdikleri yazı ile ödüllü efektif döviz kampanyası başlattıklarını dile getirdi. Kaynaklar, bankalardan dolar/TL’de dün itibariyle 19,85 liranın altında satış yapılmamasının istenildiğini belirtti.

 

EFEKTİF DÖVİZ KAMPANYASI

 

Kaynakların verdiği bilgiye göre bu sayede kazanılan dövizden dönüşlü KKM hesaplarında yıllık faiz oranı dolar cinsinden yüzde 30-35’lere çıkıyor. Öte yandan dolardaki yükseliş ile bankaların yüklenmesiyle KKM hesaplarında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre 7 Nisan haftasında 75.8 milyar liralık artışla 1,78 trilyon lira ile yeni rekor seviye görüldü. KKM’nin yanı sıra döviz mevduatları da 3,1 miyar dolar artış gösterdi.

 

19,85 TL'NİN ALTINDA DÖVİZ SATIŞI YAPILMIYOR 

 

Öte yandan Merkez Bankası dün bankalar ile doğrudan TL uzlaşmalı vadeli döviz satım imkanı getirdi. Yetkili bankalar TCMB ile telefon aracılığıyla iletişim kurarak anlık forward kur fiyatı alabilecek. Konuya yakın kaynaklar bankaların bunu bir süredir talep ettiğini ve uygulamanın reel sektöre hedge kolaylığı sağlayacağını, artan kurumsal spot döviz talebini ise azaltabileceğini kaydetti. 

 

Bankacılık sektörü kaynakları Dolar/TL’de dün itibariyle 19,85 liranın altında satış yapılmaması istenildiğini bildirdi. Kamu bankalarında ise 19,85 liranın altında dolar satışı gerçekleştirilebildi. Serbest piyasada ise 19,68 seviyesinde işlemler geçti.