TESK başkanı Bendevi Palandöken, bir sene içerisinde sigaraya yüzde 75 zam yapıldığını açıklayarak durdurulmasını talep etti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bir sene içerisinde sigaraya 5 kez zam yapıldığını söyledi. Ocak 2023’te 29 TL iken 55 TL olduğunu belirterek “Sigaraya yapılan zam oranı yüzde 75'i aştı. Acilen zamlar durdurulmalı” dedi.

sözcü.com’un aktardığına göre, Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada zamlar nedeniyle esnaf ile vatandaşın karşı karşıya geldiğini belirterek “Artık esnafın talep ettiği miktarda sigara verilmiyor. Daha önce orijinal paketlerde 10 adet sigara bulunurken zam geçiş döneminde paketlerin sayısı 5'e kadar düşürüldü.” dedi.

Kaçak Sigara Arttı

Zamlar arttıkça kaçak sigaranın da arttığını söyleyen Palandöken, şöyle ifade etti:

“Sigaraya zam yapıldıkça kaçak oranı artıyor. Şu an yüzde 20 oranında sigara kaçağı var. Bu kaçaktan dolayı devletin 100 milyar vergi kaybı var. Çünkü zamlar arttıkça kaçak artıyor. Sigara firmaları zam yapacakları zaman ürün satış adetinde kısıtlamaya giderek esnaf ile vatandaşı karşı karşıya getiriyorlar. Bu konuda Rekabet Kurumu’nun uygulamaları ve Ticaret Bakanlığı’nın yapacağı yeni bir düzenlemeyle ticaretteki bu sınırlamanın önüne geçmeli.”