Okyanusların derinliklerinden çıkmış gibi bir görüntüye sahip olan Aslan Yelesi Mantarını bir çok kişi görmemiştir fakat faydaları gerçekten günümüz hastalıkları için mücize niteliğinde.

Türkiyenin Anne Çocuk ve Bebek Sitesi annetecrubesi.com Aslan yelesi Mantarını sizler için araştırp yazmış Anne Tecrübesi web sitesinin makalesini sizler için yayınlıyoruz.

Aslan Yelesi Mantarı Nerede Bulunur?

Aslan yelesinin iki ana kategorisi vardır: yiyecek ve takviyeler.

Bir yiyecek olarak, aslan yelesi mantarları, Uzmanlara göre, genellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da genellikle yaz sonu ve sonbaharda ölü ve çürüyen ağaçlarda yetişir.

Ayrıca aslan yelesini ek formda da satın alabilirsiniz: kapsül, sıvı, tablet veya toz.

Taze aslan yelesi ve aslan yelesi takviyeleri çevrimiçi olarak ve sağlıklı gıda ve marketlerde bulunabilir.

Beyin Fonksiyonunu İyileştirebilir

Aslan yelesinin dikkate değer bir faydası da beyin üzerindeki etkisidir. Geçmişte yapılan araştırmalar, aslan yelesi mantarlarının, laboratuvarda beyin hücrelerinin büyümesini uyarabilecek iki bileşik olan hericenonlar ve erinasinler içerdiğini buldu.

Beyin sağlığına faydaları, aslan yelesini demans için umut verici bir tedavi haline getirebilir. Haziran 2020'de Frontiers in Aging Neuroscience'da yayınlanan bir çalışmada , 49 hafta boyunca günde üç adet 350 miligram (mg) aslan yelesi kapsülü alan hafif Alzheimer hastalığı olan kişilerde beyin sağlığında önemli gelişmeler görüldü. Bu arada, plasebo alanlar, bilişsel işlevin çeşitli belirteçlerinde bir düşüş yaşadılar.

Bu konularda daha çok Ek araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Depresyon ve Kaygıyı Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Uzmanlar, aslanın yelesinin iltihabı azalttığını ve bunun da depresyonu hafifletmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi'nde Aralık 2019'da yayınlanan bir incelemenin yazarları, az sayıda hastada aslan yelesinin beyin ve ruh hali üzerindeki etkilerine ilişkin laboratuvar ve ön çalışmalarla depresyon için etkili bir tedavi olarak umut vaat ettiğini yazdılar. Bu daha fazla araştırmayı teşvik etti.

 Bazı Uzmanlar aslan yelesinin kaygıya da yardımcı olabileceğini belirtiyor. Spesifik olmayan sağlık şikayetleri ve hastalıkları olan kadınlara dört hafta boyunca günde 0,5 gram (g) toz aslan yelesi içeren dört kurabiye verildiği eski bir araştırmaya (yukarıdaki incelemeye dahil edilmiştir) işaret ediyor. Plasebo kurabiyeleri alan kadınlarla karşılaştırıldığında, aslan yelesi grubu çalışmanın sonunda önemli ölçüde daha az tahriş ve kaygı bildirdiği gözlendi.

Çalışma sadece 30 kadını içerdiğinden, bu bulguların daha büyük popülasyonlara nasıl uygulanabileceği veya aslan yelesinin anksiyete için ana akım tedavilerle nasıl karşılaştırılacağı açık değildir ve daha büyük örneklem boyutlarıyla araştırmalara ihtiyaç vardır.

 

Sindirim Sağlığını Destekleyebilir

Test tüpü örnekleri ve fareler üzerinde yapılan araştırmalar, aslan yelesinin  bağırsak astarı üzerinde olumsuz etkileri olabilecek bir bakteri olan H. pylori'nin çoğalmasını önleyebileceğini düşündürmektedir. Bilim adamlarının aslan yelesi mantarlarının sindirim sistemimiz üzerindeki etkisini tam olarak anlaması için insanlar üzerinde araştırma yapılması gerekiyor.

 

International Journal of Medicinal Mushrooms'da 2019 yılında yayınlanan bir çalışmada, aslan yelesi özü verilen H. pylori ile enfekte farelerin midelerinde aslan yelesi verilmeyen farelere göre daha düşük bakteri seviyeleri görüldü.

 

Bu arada, Mayıs 2016'da Journal of Ethnopharmacology'de yayınlanan bir araştırma, aslan yelesinin test tüpü örneklerinde H. pylori büyümesini engellediğini bildirdi .

 

Aslan Yelesi Güvenliği ve Yan Etkileri

Genel olarak, taze aslan yelesi çok az risk taşır. Bu arada, aslan yelesi takviyeleri genellikle iyi tolere edilir ve 16 haftaya kadar günde 750 miligrama (mg) kadar ağızdan alındığında güvenli olduğu belirtilir (bazı araştırmalar daha yüksek dozlarda güvenliği göstermiştir), ancak uzmanlar araştırma sınırlı olduğu için evrensel dozlama önerileri belirlenmedi [ve potens, mantarın hazırlanmasında ve kaynağında farklılık gösteriyor]” diyor.

 

"Her olay için belirli doz önerileri olacaktır ve aslan yelesi içeriği aralığı 300 mg ve üzeri geniş olabilir" diye ekliyor. Referans olarak, 300 mg 0,3 g'dır.

 

Yine de aslan yelesi takviyeleri bazı riskler taşır.

Örneğin, 2020'de Frontiers in Aging Neuroscience Alzheimer çalışmasına dahil olan birkaç kişi, günde üç kez 350 mg kapsül almaktan karın rahatsızlığı, mide bulantısı ve deri döküntüleri bildirdi. Kapsüller gram başına 5 mg aslan yelesi içeriyordu.

 

Aslan yelesi ayrıca kanın pıhtılaşmasını ve kan şekeri seviyelerini yavaşlatabilir. Uzmanlar, bu nedenle kan pıhtılaşma ilaçları ve diyabet tedavileri ile etkileşime girebileceğini söylüyor.

 

Nadir olsa da, daha önce bahsettiğimiz olumsuz etkileri taze aslan yelesinden görme olasılığınız her zaman vardır. Aslan yelesi takviyesi almanın veya taze aslan yelesi yemenin sizin için güvenli olup olmadığını sağlık uzmanınızla görüşün.

 

Aslan Yelesini Kim Denemek (ve Kaçınmak) İsteyebilir?

İster taze ister takviye olarak alın, aslan yelesi kalp, beyin, bağışıklık ve sindirim sağlığı için avantajlar sunabilir.

Uzmanlar, hamile veya emziren kişilerin aslan yelesinden kaçınması gerektiğini çünkü henüz yeterli güvenlik bilgisi bulunmadığını söylüyor.

Ayrıca aslan yelesi kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu, özellikle pıhtılaşma bozukluğunuz varsa, aşırı kanamaya neden olabilir veya kanama şansınızı artırabilir. Uzmanlar, "Ameliyat için hazırlanan veya kanama bozukluğu olan herkes aslan yelesinden kaçınmalıdır" diyor.

Kaynak : Anne Tecrübesi