Polislerin nasıl zorlu bir eğitim geçtiğini biliyor muydunuz? İşte İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü polislerinin; molotof kokteyli, havai fişek ve taşların havada uçuştuğu eğitiminden nefes kesen kare...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü tarafından Bayrampaşa da bulunan merkezde çevik kuvvet polislerine "Temel Çevik Kuvvet Eğitimi" verildi. Verilen eğitimlerde orta çıkan görüntüler aksiyon filmlerini aratmadı. Çevik kuvvet polislerine "Temel Çevik Kuvvet Eğitimi" kapsamında toplumsal olaylara müdahale etme, göstericileri karşı kendimi kalkanlar yardımı ile koruma ve göz altına alma gibi eğitimler veriliyor. Eğitimleri teorik ve uygulamalı olarak iki aşamadan oluşuyor.

İlk olarak sınıflarda kanunen hangi durumlarda kalabalığa karşı müdahale edilmesi ve kanunların içeriği hakkındaki bilgileri tekrarlanıyor. Kapalı spor salonlarındaki eğitimlerde ise direnen göstericilerin nasıl gözaltına alınabileceği, polislerin nasıl kendilerini korumaları gerektiği uygulamalı olarak gösteriliyor.

Çevik kuvvet polisleri zorlu hava şartlarında da eğitimlerini aksatmıyorlar. Her sabah şınav ile başlayan eğitimlerde şehit polisler de unutulmuyor. Görevli eğitmen şınav çekilirken şehit polislerin isimlerini sayıyor. Eğitimdeki polisler ise hep bir ağızdan 'burada' diyerek bağırıyor

Genellikle Molotof kokteyli, havai fişek ve taş kullanılıyor

Polislerin eğitimlerinin en zorlu kısımlarından birisi ise toplumsal olaylara müdahale eğitimi.

Eğitimde senaryo gereği eylemciler polise karşı direniyor. Görevli polislere saldıran eylemciler, molotof kokteyli, havai fişek ve taş atıyor. Bu sırada kendini kalkanlar ile koruyan polis ise biber gazı be sis bombası ile eylemcilere müdahale ediyor. 

Çevik kuvvette 200 kadın var

Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesinde, 200'ü kadın 3 bin 300'ü erkek olmak üzere 3 bin 500 tane polis memuru görev yapıyor. Ayrıca 4 atlı birim, 15 tane kangal ve Akbaş olmak üzere 35 tanede köpek de görev yapıyor. Çevik Kuvvet bünyesinde yer olan polisler, atlı birimler ve köpekler, toplumsal olaylara, mitinglere, spor müsabakalarına, basın açıklamaları gibi pek çok konuda görev yapıyor.