Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Üniversitesi hukuk fakültesinde konferans salonunda ilk dersi verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konferansta Amerika tarafından 'Suriye'deki güvenli bölge oluşturalım' teklifinin geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, Amerika tarafından gelen teklifin kabul edildiğini aynı zamanda güvenli bölge oluşturmanın en doğru yolunun diplomatik yollarla olduğunu ifade etti. Amerikalılar ile ortak bir çalışma içerisinde olduklarını bildirdi.

Gerçekleşen süreç ile ilgili konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika tarafından verilmiş hiçbir sözün yerini bulmadığını ve birkaç gösterme amaçlı olarak hareketlerde bulunduklarını ifade etti. Çavuşoğlu, Amerika’nın süreç ilerlerken terör örgütüne Irak üzerinden silah yardımı yaptığını ve YPG/PKK'lıları eğitmeye devam ettiğini söyledi. Yaşanan bu olaylar üzerine biz Amerika'yı uyardık ve bizleri oyaladıklarını ifade ettik. Yapmış oldukları davranışların devamı neticesinde sürece tek başımıza hareket edeceğimizi söyledik ve bunun kararını da aldık.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanımız ve Trump arasındaki görüşme sonrasında yaşananları ve yapılanları dile getirdi ve bölgede bulunan yabancı uyruklu DEAŞ'lı teröristler hakkında Avrupalı devletlerin bir adım atmadıklarını söyledi, dedi.

Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Pınar Harekatının ardından harekat'ın büyük yankılar oluşturduğunu söyledi. İlişkilerimizin iyi olduğu Almanya ve BM'de üye olan ülke Fransa ile beraber BM'de kıyameti koparanlardı. Biz gereken bilgileri Afrin'de olduğu gibi bugün de gereken bilgileri gereken yerlere bildirdik. Kıyameti koparmalarının nedeni, biz burada oluşturulmak istenen terör devletine izin vermedik' ifadesine yer verdi.

NATO içerisinde görüş ayrılıklarının arttığını ve ABD'nin NATO içerisinde izlediği politikanın tek yönlü olduğunu ve ABD ile Türkiye arasındaki ittifakı zedelediğini görüyoruz, dedi.