CES 2023’e geleceğin otomobilleri damga vurdu. Las Vegas’taki şovda BMW renk değiştiren otomobilini, VW Passat’ın yerini alacak ID.7’yi, Sony elektrikli otomobilini tanıttı. Fuarda, çok yakında araç içi eğlence sistemlerinde radyo ve müziğin yerini bilgisayar oyunlarının alacağına dair önemli işbirlikleri de duyuruldu.

 

Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre; Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023 dün sona erdi. Geçmişte dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve kamera gibi ürünlerin yer bulduğu fuar, son yıllarda resmen bir Otomobil şovuna dönüştü. Las Vegas’ta düzenlenen fuarda BMW renk değiştiren otomobilini, RAM yürürken sürücüyü takip eden pick-up’ını, WV markası Passat’ın yerini alacak ID.7’yi tanıttı. Togg vizyonunu gösteren kapsül aracı ile dikkat çekerken, Sony de Honda işbirliğinde üreteceği ilk elektrikli otomobili Afeela’yı gösterdi.

 

 PEUGEOT fuar kapsamında INCEPTION CONCEPT isimli dikkat çeken bir konsept Sedan gösterdi. Bu model üretilmese de 2025 yılından itibaren markanın kompakt modelleri de dahil olmak üzere gelecekteki otomobillerine ilham verecek. Fütüristik ön kokpit tasarımıyla dikkat çeken INCEPTION CONCEPT, yapay zekâ, astronot kasklarının vizörüne uygulanan kromlu işlemi barındıran 7.25 m2’lik cam yüzeyler gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. 

 VOLKSWAGEN altı yıllık aranın ardından CES 2023’e MEB (modüler elektrik platformu) temelli yeni elektrikli Sedan’ı ile döndü. Türkiye’nin sevilen modellerinden Passat’ın yerini alacak ID.7 ilk kez fuarda kamuflajlı olarak gösterildi. Yaklaşık 700 kilometreye kadar menzile ulaşabilecek ID.7’nin Türkiye gelişi ise 2024 yılını bulacak.

 FORTNITE ve Apex Legends gibi popüler oyunların telefon, tablet ve TV’lerde oynanmasını sağlayan Nvidia’nın popüler bulut oyun hizmeti GeForce Now çok yakında otomobillere geliyor. Şirket, CES 2023’te, oyun platformunu internete bağlı birkaç araca entegre etmek için Hyundai Motor Group, Polestar ve BYD ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Yani artık otomobillere GeForce Now yüklenebilecek ve 1.000’den fazla oyun ücretsiz olarak konsol aracılığıyla oynanabilecek.

 BMW fuarda dijital asistan, renk değiştirme teknolojisi ve arttırılmış gerçekliğe sahip ön camı bulunan fütüristik elektrikli otomobili i Vision Dee’yi tanıttı. Otomobilin dışı ayrı ayrı kontrol edilebilen 240 parçaya (E-INK) bölünebiliyor. Sürücüler ister tek renkle veya her bir paneli farklı renklerle seçerek aracı kişiselleştirebiliyor. Ön camın tamamını bilgi yansıtmak için kullanabilen marka, bu teknolojiyi 2025’te yollarla buluşacak NEUE KLASSE modellerinde kullanacak.

 PLAYSTATION’un üreticisi Sony, Honda işbirliğinde ürettiği elektrikli Sedan’ı Afeela’yı tanıttı. İki Japon devi şu şekilde bir işbirliği yapıyor; Honda, otomotiv mühendisliği ve satış sonrası servis bölümünü sağlarken Sony, elektronik, sensörler ve eğlence dahil olmak üzere işlerin teknik tarafını kapsıyor. Otomobilin 2025’te satışa sunulması bekleniyor. Sony, elektrikli aracı Afeela’nın video oyunlarında kullanılan aynı Unreal Engine 3D teknolojisi ile çalıştırılacağını da söyledi. 

 ABD’li Aska şirketi, CES 2023’te ‘Aska A5’ isimli 4 tekerlekli ve elektrikli uçan otomobili tanıttı. Tek bir şarjla 400 km gidebilen bu otomobilde ayrıca fazladan 80 km uçuş menzili sağlayan küçük bir benzinli motor da bulunuyor. Uçan otomobilin ABD’deki Federal Havacılık İdaresi tarafından bu ay içerisinde onaylanması ve 2026 yılında havalanması bekleniyor. Paylaşımlı araç hizmetinde kullanılacak uçan otomobilin fiyatı ise 789 bin doları (14 milyon TL) buluyor.