Çin’de 10 yaşındaki bir kız çocuğunu tecavüz etme ve öldürme suçlarından yargılanan 13 yaşındaki çocuğun henüz ceza alma yaşı tutmadığı için ıslah evine gönderilmesine karar verildi. Bu durum ülkede cezai ehliyet yaşıyla ilgili yeni bir tartışma konusu oldu.

Ülkedeki sosyal paylaşım sitelerinde cezai ehliyet yaşının 14'ün altına düşürülmesi için birçok kişi paylaşım yapıp çağrıda bulundu. Bazı vatandaşlar " Bu şeytanı korumayın. Tecavüz edilen kız çocuğu öldü. Ancak katilin 3 yıl sonra cezası bitecek ve hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edecek” diyerek hükümetin verdiği karara tepkisini gösteriyor.

Çin Yasaları

Ülkenin anayasal ceza hukukuna göre 14-18 yaş arasındaki vatandaşlar yalnız tecavüz, cinayet, soygun, uyuşturucu kaçakçılığı ve kundaklama gibi ağır suçlardan mahkûm olabiliyor. Kendileri hakkında dava açılmayan 14 yaşının altındaki çocuklar ise terbiye edilmesi ve daha iyi bir insan olması için nadiren de olsa ıslah evlerine gönderiliyor.

Yaş Sınırı Kaldırılsın.

10 yaşındaki çocuğa tecavüz edip öldüren suçlunun ıslah evine gönderilmesi yalnızca Çin halkının değil Devlet yayın organlarının da tepkisini çekti. Çin devlet televizyonlarından birisinde bir yorumcu “Eğer devlet olarak adaleti sağlayamazsınız insanlar kendi sorunlarını kendi yollarıyla çözmeye kalkar” diyerek karara tepki gösterdi.

Tepkilere sessiz kalan Çin hükümetinden cevap bekleniyor.