Dünya İklim Eylemi Zirvesi için Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf ile görüştü. Bu görüşmeye İngiltere tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi için Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf ile görüştü.

sözcü.com’un aktardığı bilgiye göre, İngiltere Dış İşleri Bakanı David Cameron, Hamza Yusuf’un İngiliz yetkililer olmadan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrası İskoç bakanları, Dışişleri Bakanlığı konusunda tehdit etti.

Dışişleri Bakanı, hükümete bir mektup yazarak Yusuf’un Cop28 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gazze ve başka konular hakkında görüşmesinin protokol ihlali olduğunu açıkladı.

Sonrasında Cameron, SNP'nin dış ilişkiler sekreteri Angus Robertson’a mektup yazarak ihlale karşı sert tepki göstereceklerini söyledi.

Mektup ilk olarak BBC tarafından haberleştirildi. Mektupta:

“Bu toplantıda bir FCDO [Dışişleri Bakanlığı] yetkilisinin bulunmaması, devredilen hükümet bakanlarının yurtdışı ziyaretlerine FCDO desteğine ilişkin kılavuzumuzdaki protokollere aykırıdır" denilirken, "Bir FCDO yetkilisinin hazır bulunduğu bakanlık toplantıları protokolünün daha fazla ihlal edilmesi, FCDO'nun toplantıları kolaylaştırması veya lojistik destek sağlamamasıyla sonuçlanacaktır. Ayrıca İskoç hükümet ofislerinin Birleşik Krallık hükümet makamlarındaki varlığını da göz önünde bulundurmamız gerekecektir” şeklinde ifadeler yer aldı.

Birleşik Krallık hükümet sözcüsü:

"Dış ilişkiler İskoçya Yasası'na tabidir ve böylesine çalkantılı bir dönemde Birleşik Krallık'ın dünya sahnesinde tutarlı bir sesle konuşma ihtiyacı her zamankinden daha önemlidir." şeklinde açıklama yaptı.