Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığına İyi Parti’nin ardından Memleket Partisi ve DEVA Partisi de Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki dönem Cumhurbaşkanlığı yaptığı ve üçüncü kez adaylığının anayasaya aykırı olduğu iddia edildi.

 

Habertürk’ün aktardığına göre, Memleket Partisi Genel Sekreteri Halil İlker Çelik, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına ilişkin YSK’ya itirazda bulunduklarını duyurdu.

 

Çelik, YSK Başkanlığında yaptığı basın açıklamasında, YSK'nin geçici cumhurbaşkanı adayları listesinin Resmi Gazete'de yayımlandığını, bugün itibarıyla da listeye itiraz sürecinin başladığını belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına Memleket Partisi olarak itirazda bulunduklarını belirten Çelik, "Anayasa'mızın 101. maddesinde cumhurbaşkanının 2 dönem seçilebileceği kuralı var. 101. maddenin ikinci fıkrasında 'Bir kimse en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebilir.' denilmekte. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı'mız üçüncü defa aday oldu. Bu, yasal olarak mümkün değil. Bu nedenle itirazlarımızı sunduk." Açıklamalarında bulundu.

 

DEVA Partisi’nin sözcüsü İdris Şahin, "Daha önce iki kez Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar aday gösterilmesi Anayasa'ya aykırı olduğundan, geçici aday listesinde sayın Erdoğan’ın adaylığının kabulüne ilişkin kısmının iptali gerekmektedir. Sayın Erdoğan’ın yeniden adaylığı Anayasanın 101 maddesinin 2. fıkrasına açıkça aykırıdır. 28 Mart 2023 gazetede yayınlanan geçici aday listesinden sayın Erdoğan’ın çıkartılmasını arz ve talep ediyoruz.” İfadeleriyle birlikte YSK’ya başvuru yapıldığını açıkladı.

 

İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  adaylığına itiraz ettiklerini dün YSK’ya bildirmişti.