Soğan ve patates seçimden sonra normale döndü mü? sorusuna kulak verelim istedik. Soğan seçimden önce 10 TL'ye kadar çıkmıştı. Daha sonra yurtdışından ithal edilen soğan tanzim satış noktalarının etkisiyle 2 Tl'ye kadar düşmüştü. Ancak eldeki soğanlar bitince ve ithal soğan tüketici tarafından beğenilmeyince yeniden fiyatlar fırladı.

Soğan son olarak kilosu 5 TL civarında satılıyor ancak kaliteli soğan bulmak hayli zor. Alıştığımız yerli soğan renk ve tadı itibariyle raflarda pek bulunamıyor. Marketlere yeni soğan ne zaman gelecek sorusunu sorduğumuzda ise bu soğan çok güzel ve yerli soğan üstelik yeni geldi cevabını aldık ama bu cevap gördüğüm soğan karşısında beni pek de tatmin etmedi. Zincir marketlerde de aynı pakette satılan soğan Mersin'de paketlenmiş görünüyor. Fiyatı da 5,99 TL. 

Mahalle marketlerinde de aynı soğan fiyatı da aynı ancak görüntü itibariyle ne kadar yerli denilse de ithal edilen ve raflara çamurlarıyla birlikte konulan soğanla neredeyse aynı görünümde.

Patatese bakınca fiyatı 6 TL ama patates yeni mahsüle benziyor ve kaliteli duruyor. Patates mevsime de uygun olarak yeni üretim tüketiciye sunulmuş gözüküyor. Ne varki önceki hafta Şişli'de üç market gezmemize rağmen soğanı bulamadık. Başka bir ilçede bulduğumuz soğan ise kalite itibariyle pek cazip gelmedi. Bu yüzden az da olsa günü geçiştirmek için bir kaç adet aldık. 

Anlaşılan o ki ithal edilen soğanı bitirmeden yerli soğanı marketlere taşımayacaklar. Üstelik bu soğan bir ay öncesine kadar marketlerde 2 TL'den satılıyordu. Yanında alternatif olarak yerli soğan da vardı ve 7 TL'den satılıyordu isteyen de istediğini alıyordu. Ancak şu an sadece o günlerde 2 TL'den satılan soğan var ve fiyatı üç katına çıkmış durumda. Herhangi bir alternatif de tüketiciye sunulmuyor.

Soğan patates ikilisi seçimde çok konuşulmuş ve mutfaklara giremediği için özellikle ev hanımlarınca tepkiyle karşılanmıştı. Yenilenecek olan seçim öncesinde yeniden aynı senaryolar yaşanacak mı bilinmez ama vatandaş da mevsiminde ucuz sebze ve meyveyi tüketebilmek istiyor. Bu arada domatesin mevsimi geldi ama salkım domates marketlerde 10 TL ve üzerinde fiyatlarda satılıyor. Bahçe domates ise 8 TL. Umarız önümüzdeki günlerde bu fiyatlar da düşer. 

Kaynak: demokrasigazetesi.com