Dünya Bankası'ndan Deprem Hesaplaması!

 

 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremle Türkiye sarsılmıştı. Depremin etkilendiği 10 ilde binaların zayıflığı dikkat çekti. Bundan sonra yapılacak yeni yapıların afetlere karşı dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor.

 

Ntv’nin aktardığına göre, Dünya Bankası'na göre yapıların güvenli hale getirmenin maliyeti 465 milyar dolar. Londra merkezli "Middle East Eye" haber sitesine göre Dünya Bankası Aralık 2021'de bu konuda bir rapor yayımladı. Rapora göre milyonlarca özel mülkün acilen güçlendirilmesi gerekiyor.

 

Dünya Bankası, Türkiye'deki yapı stoğunun büyük bölümünün 2000'den önce inşa edildiğine dikkat çekerken Türkiye'de konut olarak kullanılan 6,7 milyon binadan sadece yüzde 4'ü yenilenmiş. Geri kalan binaların yenilenmesi için ek finansal metodlar geliştirilmesine ihtiyaç var. Binaların yenilenmesi için ev sahiplerinin bu fonlara ulaşabilmesi gerekiyor. 

 

Böylece orta ve alt gelir grubunun da, kentsel dönüşüm sürecinin parçası haline geleceğine dikkat çekiliyor. Dünya Bankası, depremin ardından Türkiye'ye 1,78 milyar dolar yardım vaadinde bulunmuştu.