Detoks günümüzde oldukça ilgi çekiyor ve merak ediliyor. Detoks sayesinde vücudun içerisindeki kirli kan toksinlerinden arındırılarak temizlenmiş olur. Peki detoks nedir? Nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmesi gereklidir? Cevabı haberimizde...

 

Klasik bir detoks programı uygulanırken, beslenme rutininde 1-3 günlük aralıklı oruçlar tutulabiliyor. Bazen içeriği özel hazırlanan detokslarda şifalı bitkiler ve takviye edici gıdalar uzmanlar tarafından verilebiliyor. Detoks yapılırken katı meyve, sebze veya suları tüketilirken, gün içerisinde bol su içilmesi ihmal edilmemesi gerekenlerin başında geliyor.

 

Uzmanların detoks yapmasını tavsiye ettiği ve etmediği kişiler;

 

Sabah uyanmakta güçlük çekenler, sürekli olarak yorgun ve güçsüz hissedenler, aşırı stresli ortamlarda çalışanlar, sık seyahat edenler, hareketsiz yaşam sürdürenler,  ödem ve şişkinlik şikayeti olanlar,  fazla alkol ve kafein tüketimi olanlar, düzenli olarak sebze ve meyve tüketmeyenler bu kişiler detoks yapabilir. Uzmanlara göre detoks yapması riskli olan kişiler; Hamileler ve emziren anneler, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık yetmezliği olanlar,  18 yaş altında olanlar ve 80 yaş üstünde olanlar için detoks zararlı olabilir.

 

Detoks nasıl yapılmalıdır?

 

1-Detoks toplamda 1-3 gün arasında devam eder. 
 

2- 1-3 gün içerisinde uzmanlar tarafından hazırlanan aralıklı oruçlar tutulabilir.
 

3-Mevsimine uygun taze meyve ve sebze suları ve su tüketimi arttılır.
 

4-Alkali sıvılar tüketilir (tuzlu su, limon suyu vb.).
 

5-Takviye gıdalar, vitaminler ve şifalı bitkiler tüketilebilir.
 

6-Düzenli egzersiz yapmak.
 

7-Alkol ve sigara tüketimini azaltmak.
 

8-Kahve ve rafine şeker kullanımı beslenme rutininden kaldırmak.

 

Detoks yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 

Detoks uygulanırken ağır egzersizler yapılmamalıdır.  Açlık süresi çok uzun bırakılmamalıdır, uzmana danışarak yapılmalıdır. Tüketilen detoks suları günlük miktarını aşmamalıdır. Beslenme rutini detoks diyetine göre ayarlanmaldır.

 

Detoks yapmanın yararları nelerdir? 

 

Ağır metal ve kalıcı organik kirlerden arınmayı sağlar. Fazla ödemlerden kurtulmayı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.