Ali Babacan Halk TV'de yayınlanan İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah'a konuk oldu. İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtlayan Ali Babacan ilk olarak terörle ilgili konuştu. 'Terörün en önemli amacı toplumsal psikolojiyi bozmaktır.' dedi.

 

Ali Babacan terörle ilgili açıklamada bulundu. Şu sözleri dile getirdi; "Terörün en önemli amacı toplumsal psikoloji bozmak, örgütün kendi propagandasını yapmaktır. Ne örgüt propagandasına izin vermek ne de toplum olarak terörün yapmak istediği noktaya gelmek lazım. Olan oldu, kayıplarımız var acılarımız büyük ama hemen ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam etmeliyiz. Terör artık uluslararası bir sorun. Terörün kaynağı dışarıda. Siz bu kaynağı kurutmadan Türkiye'nin içindeki sorunları çözemezsiniz. Dışarıdaki kaynağı kurutmak için dış politikanızın düzgün olması lazım. Uluslararası ilişkilerinizin düzgün olması, dostlarınızın olması lazım. Siz her gün kendinize yeni bir düşman bellerseniz ve dünyada yalnızlaşırsanız o zaman terörle mücadelede başarılı olamazsınız. Terör örgütleriyle mücadelede en önemli yöntem örgütleri yalnızlaştırmaktır. İlgili ülkeler ile dayanışma içinde olmak... Terörün etkileyebileceği ülkeler ile dost olmak, beraber çalışmak ve beraberce mücadele etmek. Terörle mücadelede yalnız kalırsanız terörü önleyemezsiniz. Ondan sonra sağa sola saldırmaya başlarsınız." ifadelerini kullandı.

 

Yerlikaya, "Niye biz yalnızız şimdi?" dedi. Babacan ise şöyle yanıtladı; ""Şu anda ülkeyi yöneten zihniyet yani sayın Erdoğan bütün yönetim tarzını kutuplaştırmak üzerinden götürüyor. Onun zihniyetinde ya onun yanındasınız ya karşısındasınız. Kafa öyle çalışıyor. Ülkelerle ilişkiler de öyle. Sürekli düşman lazım... Kendisine sürekli düşman arıyor. Zihni siyah, beyaz diye çalışıyor. Türkiye'nin bu yönetiminin acilen değişmesi gerekiyor. Sayın Erdoğan'ın haftanın düşmanı panosu var. Mutlaka bir şey yazıyor. İç düşman, dış düşman. Buna ihtiyacı var. Korku üzerinden, düşmanlık üzerinden siyaset üretiyor. İçerde de böyle dışarda da böyle." dedi.

İsmail Yerlikaya, "Süleyman Soylu'nun çok enteresan bir takım açıklamaları oldu. Amerika'yı suçladı. PYD desteği söz konusu... Sizin taziyenizi kabul etmedi bunu nasıl yorumlayacağız?" dedi. Ali Babacan, "Al birini vur ötekine. İçişleri Bakanı iç güvenlikten sorumlu. 'Biz şurada hata yaptık istihbaratımız çalışmadı' demiyor suçu hemen başkalarına yansıtıyor. Siz dış politikanızı düzeltin, sürekli kendinize düşman aramayın, ortak çıkarlar bazında dünyayla iyi geçinin 'Bu terör dünyanın başına beladır gelin beraber çalışalım' diyeceksiniz. Bu yok. Sürekli ona saldır, buna saldır. Sen iç güvenlikle ilgili ne yaptın ondan bahset."dedi.

 

Yerlikaya, "Bir ihmal hata görüyor musunuz?" dedi. Babacan, "Bu konu bütün boyutlarıyla soruşturulmadan objektif düzgün bir soruşma sürecine tabi olmadan kesin hükümler belitmek  zor. Ancak terörün önlenmesinin en önemli yollarından birisi istihbarat çalışması yapılması. Dış istihbarat, iç istihbarat bunun iyi yapılması gerekiyor. İstihbarat zafiyeti olduğu zamanda maalesef böyle olaylar başımıza gelebilir."dedi.