Doç.Dr.Mimar Gülay Yedekci, Kentsel Dönüşüm, Geleceğin Şehirleri ve Biyomimikri (Doğadan Esinlenen Tasarım) alanlarında uzman. Yedekci, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda konferans, panel ve sempozyumda konuşmacı, moderatör olarak yer aldı.

 

- Engellilere yönelik 2005’te bir yasa çıkarıldı ancak halen bir adım atılmadı. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

 

Kamu binaları ve büyük ölçekli özel binalar engellilerin kullanımına uygun hale getirilecekti. 2005’te çıkarılan yasanın özelliği buydu. 2017’deyiz, hiçbir şey yapılmadı. Üniversiteler, kamu binaları, hastaneler, okullar engellilere uygun değil. Bu insanlara yönelik bir şey yapılmıyor. Biz de turuncu bayrak önerisini onun için geliştirmiştik.

 

"Turuncu bayrak projesi"

 

- Turuncu bayrak projesinden bahseder misiniz?

 

Turuncu bayrak yapıların ve kentlerin engelsiz hale gelmesine yönelik bir çalışma. Orada mesela kaldırımların genişliği, yüksekliği, otopark gibi bazı düzenlemeler yapılıyor. Buna uyma durumuna göre 80 üzerinden puanlama yapılacak. Bilgisayar programı üzerinden veriler ışığında turuncunun 5 tonundan hangisinin verileceği planlanıyor. Böylece engelli yurttaş, mesela Yalova’ya tatile gidecekse hangi tesisin kendine uygun olduğunu da görebilecek. İstanbul’un önemli sayıdaki ilçeleri ile Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Yalova, Trabzon, Ordu, Giresun, Malatya, Edirne, Adana, Eskişehir gibi iller üzerinden projeyi uygulamak için çalışıyoruz.

 

Proje detaylarına www.turuncubayrak.net adresinden ulaşabilirsiniz.