Ülkemizin doğal taş sektörü, yıllık ihracatını yaklaşık iki milyar dolar büyüklüğüne getirebilmiş, dikkate değer bir sektör. Bu sektörün ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin sayısı 100’den fazla. Çin pazarında çeşitli daralış eğilimleri belirince, doğal taş sektörü Güney Amerika’daki ülkelere satış yapabilme imkânlarının peşine düştü. Doğal taş ihracatçıları, Güney Amerika ülkelerinden Brezilya’ya, Şili’ye ve Arjantin’e ağırlık verdi.

Türkiye’nin dünya ülkelerine her yıl 4,5-5 milyar dolar hacminde maden ürünleri ihraç etmeyi başardığını vurgulayan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, maden sektörünün 2019’u 4,6 milyar dolar seviyesinde ihracat sayısıyla tamamlayacağını ifade etti. Sektörün ortaya koyduğu toplam ihracatın neredeyse yarısının doğal taş ihracatından geldiğini dile getiren Dinçer, doğal taşa dair satışların yarısının ise blok mermer ürünlerinden meydana geldiğini belirtti.

Blok mermer satışları açısından öne çıkan ülkelerin Çin ve Hindistan olduğunu aktaran Dinçer, işlenmiş ürün satışlarında da Amerika Birleşik Devletleri’nin 400 milyon dolar düzeyindeki ihracat sayısıyla önde olduğunu paylaştı. Çin piyasasındaki küçülme eğilimine işaret eden Dinçer, bu küçülmeden ileri gelecek açığı kapatmak için yeni hedef piyasalara yöneldiklerini söyledi.