Renault-Nissan CEO'su Vergi Yasasını İhlal Ettiği Gerekçesiyle Tutuklandı

Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Carlos Ghosn'a, Japonya'da maaşını düşük göstermek suçlamasıyla soruşturma açıldı. Ghosn vergi yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Carlos Ghosn, Japonya'da vergi yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Japon televizyon kanalı NHK, 64 yaşındaki Carlos Ghosn'un Tokya savcılığının kararıyla tutuklandığını duyurdu. Ghosn'un, Tokyo'da maaşını düşük göstermek suçlamasıyla savcılar tarafından sorgulandığı belirtildi.

GÖREVİNE SON VERİLECEK

Nissan şirketinden yapılan açıklamada, iç soruşturmanın Ghosn'un maaşını yıllardır düşük gösterdiğini ortaya koyduğu ve Üst Yöneticinin görevine son verileceği ifade edildi.

KUSURLU DAVRANIŞLAR TESPİT EDİLDİ

Kyodo'nun haberine göre, şirketten yapılan açıklamada, Carlos Ghosn'un firma kazancının şahsi kullanımı dahil diğer kusurlu davranışlarının da tespit edildiği kaydedildi.

1999 YILINDA NİSSAN'A GELMİŞTİ

Ghosn, 1999 yılında Renault ile sermaye ortaklığı çerçevesinde Japon otomobil şirketinin devrini yönetmek için operasyon direktörlüğü sıfatıyla Nissan'a gelmişti.

Şirketin iyileştirilmesine yönelik fabrikaların kapatılması dahil katı yeniden yapılanma önlemlerine öncülük eden Ghosn, 2001 yılında hisse sahipleriyle yapılan toplantıda Nissan'ın Üst Yöneticiliğine getirildi, 2005'te de Renault'nun Üst Yöneticisi oldu.

WOLKSWAGEN'İ GERİDE BIRAKTI

Yakıt veri manipülasyonu skandalının vurduğu Mitsubishi şirketi de 2016 yılında Nissan-Renault'nun sermaye ortaklığına katıldı. Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı, bu yılın ilk yarısında 5,54 milyon araçla, başlıca rakibi Volkswagen'i geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil satıcısı oldu.

Bu haberlerin ardından Renault grubunun hisseleri Paris borsasında yüzde 5,5 değer kaybetti.