Yeni KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkarıldı. Çıkarılanlar arasında Marmara Üniversitesi'nde görevli Prof. İbrahim Kaboğlu ve 'efsane' diye anılan Prof. Öget Öktem Tanör de var.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayımlanan 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkarıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi. KHK ile 333 akademisyen de ihraç edildi. KHK ile görevden ihraç edilen 330 akademisyen arasında Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör İbrahim Kaboğlu da yer alıyor.Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan kararnameye göre, 4 bin 464 kişi memuriyetten atıldı. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585 kişi, Jandarma Genel Komutanlığından 893 kişi, Emniyet Teşkilatından 417 kişi, Yargıtay'dan 10 kişi, Yüksek Seçim Kurulundan 10 kişi, İçişleri Bakanlığından 49 kişi, Dışişleri Bakanlığından 48 kişi, TRT'den 88 kişi meslekten atıldı.

EMNİYET'TEN, TRT'DEN, YSK'DAN...

KHK'ya göre, Emniyet Genel Müdürlüğünden, aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 417 personel kamu görevinden çıkarıldı. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulundan 10, Yargıtaydan 10, Sermaye Piyasası Kurulundan 1, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından (TOKİ) 2, Türkiye Radyo Televizyon Kurumundan (TRT) 80, Vakıflar Genel Müdürlüğünden 2, Avrupa Birliği Bakanlığından 3, Dışişleri Bakanlığından 48, Ekonomi Bakanlığından 15, İçişleri Bakanlığından 49, Jandarma Genel Komutanlığından 893 asker, Sahil Güvenlik Komutanlığından 3 asker, Kültür ve Turizm Bakanlığından 16, Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585 kişi kamu görevinden çıkarıldı.

330 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) bünyesindeki 330 akademik personel de kamu görevinden çıkarılanlar arasında yer aldı. Ankara Üniversitesi'nden toplam 70 akademisyen ihraç edildi. KHK ile Marmara Üniversitesi'nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu da ihraç edildi. Prof. Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu.

EFSANE HOCA DA İHRAÇ EDİLDİ

KHK'yla ihraç edilen 330 akademisyen arasında Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.İbrahim Kaboğlu'nun yanısıra öğrencilerinin 'efsane' olarak nitelendirdiği, 82 yaşındaki Prof.Öget Öktem Tanör de bulunuyor. İnsan hakları ve hukuk alanındaki çalışmalarıyla bilinen Bülent Tanör'ün de eşi olan Öget Öktem, Türkiye'ye klinik nöropsikolojiyi getiren isim.

Dünkü KHK ile Bilim Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sevda Bulduk ile birlikte ihraç edilen Öget Öktem, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi imza kampanyasına katılmıştı. Dünkü ihraçlarda Ankara Üniversitesi başı çekerken, Gazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osman Gazi, İstanbul Medeniyet, Giresun, Kafkas Üniversitelerinden 330 akademisyen ihraç edildi.

ANKARA'DAN 72 AKADEMİSYEN

İhraç edilen akademisyenlerin 115'inin barış için imza kampanyasına katılanlar olduğu belirtildi. 72 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi listede ilk sırada yer aldı. Tıp, Siyasal Bilgiler, İletişim, Dil ve Tarih Coğrafya, İktisadi ve İdari Bilimler, Müzik ve Sahne Sanatları, Hukuk, Fen-Edebiyat, Yabancı Diller, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Eğitim Bilimleri, Güzel Sanatlar fakülteleri ile Rektörlükten ihraç edilenler arasında 16 profesör, 10 doçent yer aldı. Ankara Üniversitesinin ardından ihraçların en yoğun yaşandığı üniversiteler 28 ile Anadolu Üniversitesi, 27 ile Yıldız Teknik, 23 ile Marmara, 16 ile Eskişehir Osmangazi, 13 ihraçla Cumhuriyet Üniversitesi oldu.

Kamu ve Özel Üniversitelerden İhraç edilen akademisyen sayıları şöyle:

Abant İzzet Baysal: 5, Adıyaman: 3 Adnan Menderes: 3 Afyon: 1 Ahi Evran: 2 Amasya: 3 Anadolu: 28 Ankara: 72 Atatürk: 1 Balıkesir: 1 Bartın: 1 Beykent: 3 Bilecik Şeyh Edebali: 7 Bingöl: 1 Bozok: 15 Cumhuriyet Üniversitesi: 13 Çukurova: 3 Doğuş: 2 Dumlupınar: 22 Erciyes: 7 Erzincan: 1 Eskişehir Osmangazi: 16 Gazi: 2 Gebze Teknik: 1 Giresun: 3 Hakkari: 2 Iğdır: 1 İstanbul Ayvansaray: 1 İstanbul Bilim: 2 İstanbul Medeniyet: 3 İstanbul Üniversitesi: 1 İstanbul Yeni yüzyıl: 1 Kafkas: 11 Karadeniz Teknik: 1 Kırıkkale: 1 Kilis: 2 Kocaeli: 1 Marmara: 23 Muğla Sıtkı Koçman: 3 Mustafa Kemal: 1 Namık Kemal: 1 Nevşehir Hacı Bektaş: 1 Ordu: 1 Pamukkale: 21 Recep Tayyip Erdoğan: 2 Trakya: 3 Uludağ: 2 Uşak: 2 Yıldız Teknik: 27

17 KİŞİ GÖREVE İADE EDİLDİ

Öte yandan, daha önce görevden uzaklaştırılan 2 Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler, 1 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 9 Milli Eğitim Bakanlığı, 4 Sağlık Bakanlığı personeli ise göreve iade edildi. ABD'de öğrenim gören 2 kişinin de öğrencilik statüsü geri verildi.(internetingazetesi.com)