Paramedya sitesinde yaptığı ekonomi analizleriyle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ekonomist Metin Yüksel, yayınladığı yeni yazısında borsa konusunu ele alırken çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Paramedya sitesinde yaptığı ekonomi analizleriyle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ekonomist Metin Yüksel, yayınladığı yeni yazısında borsa konusunu ele alırken çarpıcı ifadeler kullandı. Paramedya sitesinde yaptığı ekonomi analizleriyle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ekonomist Metin Yüksel, yayınladığı yeni yazısında borsa konusunu ele alırken çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Paramedya yazarlarından ekonomist Metin Yüksel yayınladığı son yazısında "Borsanın imar planını kimler çiğnedi?" diye sorarken çarpıcı ifadeler kullandı. Paramedya yazarlarından ekonomist Metin Yüksel yayınladığı son yazısında "Borsanın imar planını kimler çiğnedi?" diye sorarken çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Metin Yüksel yazısında şu ifadeleri kullandı:

 

BORSA FAY HATTINDA Enerji birikmesi ve kırılmalar 27/28 Aralık’ta SPK’nin yayınladığı’ ’para piyasası fonları ve KV Borçlanma araçları fonlarının portföylerinde yer alan ters repo sözleşmelerinin vade bitiminde portföye dahil edilmesi’ ’uygulamasına getirmesiyle başladı.

 

Borsamız bu uygulama sonucun da; 2022 yılı kapanışa % 4.4 düşüş ardından kararın ötelenmesi ile toparlanmış, ancak İnfo Yatırım tarafından KAP’TA yayınlana ‘’Temerrüt faizleri’’ %130’a çıktı haberi ile FAY hattında enerji birikmesi şiddeti az depremlere dönüştü. Aslında SPK’nın uygulamaya dair kararı, bir nevi ‘’risk mesajı’’ , depremin gelmekte olduğunu veren bir sinyaldi, Ancak ‘’Borsa’da Çarpık Yapılaşmanın ‘’verdiği yıkımın başlamasının önüne geçilemedi;

 

NE İDİ ÇARPIK YAPILAŞMA;

 

HORMONLU BÜYÜMENİN

MOTORU KREDİLİ AÇGÖZLLÜLÜK,

ŞEFFAFSIZLIK   

 

Bütün “kazanç’ ’kanallarına sahip olma, BEN’ligi,ne pahasına olursa olsun ‘’servet’’ hanelerini artırma doyumsuzluğu ,spotta hisselerin çoğunluğuna sahip olma,Viopta Hakim olma, ikincil Halka Arz, Halka Arz vs. nerde kazanç varsa orada olma ‘’ruh’’ hali, Peki Kaynak ne idi ‘’ORANTISIZ KREDİ’’ ev

‘’ORANTISIZ GÜÇ’’

 

Öyle ki piyasada resmi rakamlarla kredi hacmi 2021’de 11 milyar iken ,2022’de 30 milyar mertebesinde ki, gayri resmi(banka üzerinden dolanmalar vs.)60/70 milyar TL rakamlar konuşuluyordu. Daha da kötüsü kredi hacmi 5 katına çıkmış. Kullanan hesap sayısı sadece %20 artmış,(bunların gayri resmisi olmaz değilmiş)” Bu tablo şunu diyor; ’İmtiyazlı Yatırımcılar’ ’riskli krediler ile patlamaya hazır bir bomba haline gelmişler. Tek çare bombayı patlatmadan bunları devredecek bir ‘’yatırımcı’’ akını gerekiyordu, küçük, orta, büyük, yerli, yabancı fark etmez.

 

Sosyal medyanın ‘’AKİL’ ’adamları koro halinde EYT Gelecek dert bitecek, Varlık Fonu Alım yapacak, yabancı kapıda, her şey ucuz borsaya koşun şarkılarına eşlik ederken KKM’de üst sınır da kalkınca koro şarkısı 8 şiddetinde depreme dönüştü, bu depremde hasar büyüktü. %14 gibi endeks düşse de hisse bazında %30-40 lara varan kayıplar yaşandı.

 

Ama depremde çürük binaların bir kısmı yıkıldı ,40 milyar olduğu tahmin edilen kredi büyüklüğü ikinci bir deprem habercisi idi. 6 şubatta Borsa da oluşan depremin hasar tespit çalışmaları yapılacak iken, maalesef hepimiz ülkeyi yasa boğan ülkemizde 13,5 milyon insanı etkileyen deprem haberi ile uyandık. Topyekûn ülkenin tamamında deprem bölgesine doğrudan ve dolaylı yardım amaçlı çalışmalar yapılırken, BORSA İSTANBUL AŞ borsayı kapatmayı unuttu!!!!!!!!!!!Ve ,Salı günüde devam eden unutkanlık, çarşamba sabahlıda devam etti: Ancak borsa açılıp ta ENDEKS DEVRE Kesince artık sosyal medyanın galeyana gelmesinden mi Borsa İstanbullun vicdanın dan mı bilinmez, Çarşamba işlemleri iptal edildi. 14 şubata kadar borsa İstanbul ‘da işlemeler ara verildi, Borsa’da deprem şiddetli olmuş, birçok yatırımcı enkaz altında kalmıştı, özellikle de kredi bombasını elinde taşıyanlar.

 

Ve borsa depremzedelerine yardım çağrısına öncülük eden ,10 binlerce katılım sağlayan ‘’sohbet odaları’’nda öfke Borsayı kapatmayı unutan BORSA İSTANBUL AŞ’ye yöneldi. ’’REÇETELER’’ hazırlandı, Ekonomi Bakanından tutun da ulaşılabilecek herkese yatırımcılar tarafından hazırlana ‘’REÇETELER’ ’ulaştırıldı, VE 14 şubat borsanın tarihinde görülmeyen ve piyasaları rahatlatacak açıklamalar geldi, varlık fonu iştiraklerinin ve Halk açık şirketlerin geri alımları ,BES’te yapılan düzenlemeler ve SERMAYE PİYASASI KURULUNUN Sadece beklentileri değil onu da aşan ile kararları piyasaların nefes almasını sağladı, Ve 15 şubatta endeks tavan yaptı,;FLAP ve MAÇKÖLİK tabanı HARİÇ, maçlar deprem nedeni ile iptal edilecek beklentisi ile iddia patlar beklentisinden kanaatimce,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Önlemler zaten son 24 saattir her yerde; paylaşıldı, bize düşen Borsanın ‘’İMAR PLANIN DA’’ yer almayan ‘’İZİNSİZ RUHSATLAR’’ konusu, enkaz altından çıkan borsacılar ve kurumlar. Aslında 27-28 Aralıktaki kararlar ile kaçak yapılarda çatlaklar oluşmuştu. Artçı deprem nedeni ile karar da geri alınınca, sadece çatlaklar sıvandı, deprem güvenliği ile ilgili bir önlem alınmadı.KKM ile faizlereler yükselince, aracı kurumların sermayelerini dolanarak yaptıkları borçlanma maliyeti arttı. Binalar çatırdamaya başladı ve 8 gün kâbusu başladı, Borsa’da 10 şiddetinde deprem oldu. Âmâ TÜRKİYE depremi ,Borsa depreminin imdadına yetişti güne kadar ‘’HORMONLU’ ’büyüyüp ENKAZ altında kalan Borsacıların imdadına önlemler yetişti, Bir şeyler oldu ama ne oldu????

 

Borsa depremi fay Hattı kırılarak gelirken niye seyretttik,bu ‘’SİSTEMİK KRİZE’ ’çarpık yapılaşmalar nasıl oluştu;

 

Kredilerde imtiyazlı yatırımcılar ki

Halka Acık şirket hisselerindeki yoğunlaşma

İşlemelere aracılık eden kurumlar

Fon altında gizlenen şahıs fonları

Portföy yönetim şirketleri

Şeffaflığı yok eden işlemler

 

Borsada yaşanan depremin enkazı altın da kalan yatırımcıları kurtaran düzenlemeler, bu ‘’riski nakletme uğraşısında olan ‘yatırımcıları ‘’kurtardı, Başka bir ifade ile; küçük yatırımın ‘’BİRLİK’ ’Olması, piyasada çatlak inşaatlara yol açan ‘’imtiyazlı yatırımcıların’’ enkaz altından çıkmasını sağladı. Maalesef deprem olmasa idi piyasayı bozan ‘şeffaflızlık’’sorumluları kim ?????Tartışılmayacaktı Son dönemde attığı adımlarla piyasaya güven noktasında umutları yeşerten SPK’ya yönelik iletilen talepleri yazmak borcumuz oldu; BORSANIN İMAR PLANINI KİMLER ÇİGNEDİ?????