Zam zam zam yine zam gün geçmiyor ki bir şeye zam gelmesin Etbir başkanı Ahmet yücesan geçtiğimiz yıl kırmızı et üreticisinin maliyetinin %35 arttığını belirterek kurban Bayramı’ndan 1,5 ay sonra kırmızı ette %20 oranında zam gelmesi planlandığını söyledi.

 

Maliyet artışı fiyatlara yansıtamayan kırmızı eti üreticileri kurban Bayramı’ndan sonra planladığın zammı faaliyete alacaklarına belirttiler. Hep üreticileri birliği başkanı Ahmet yücesan geçen yıl kırmızı et üreticisinin maliyeti %35 arttı ancak parakende fiyatları yalnızca %10 artabilir de yüzde yirmilik bir kaybımız varken sütteki zam ise %30’u beyaz etteki zam ise %37’yi bulurken kırmızı etteki bu tam oranı yansımadı. Piyasa %20 ilk zammı kaldırmaz ise 5/10 artış gösterir dedi.

 

Maliyetlerin artmasıyla tüketimi de bu seviyede düştü son on yılda maliyet artışları geçen yıla kadar makul seviyede artmıştı ancak ekonomik krizin en derin hale geldi geçen yıl ağustos ayından itibaren belirgin bir şekilde artmaya başladı Buda Üreticiyi zora soktu. Diğer kanayan bir yara ise canlı hayvan ithalatı bu yılın ilk altı ayında geçen seneye göre %63 oranında adama gösterdi ihracatta ise %1 artış kaydedilirken geçen yılın ilk yarısında yapılan 884 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı 558 milyon $ azalış gösterdi bir sene boyunca bir bireyin kırmızı et tüketimi 14 kg iken 2019 yılında Bu rakam 6 kg düşerek 9 kg’a geriledi diyen Başkan Ahmet yücesan sanayinin satın aldığı ette %30 yurtdışından alındığı %35 daralması meydana geldiğini belli üretim düşüyor tüketim ise azalıyor sonuna kadar bu oranın  düzeleceğini sanmıyorum ifadesini kullandı.