Aralık 2022 Fed faiz kararı açıklandı. Faiz kararı ve açıklaması ile Fed Başkanı Jerome Powell'dan para piyasalarına yön verecek mesajlar geldi. ABD Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel 50 baz puan artırdı. Banka fonlama faiz aralığını böylece yüzde 4,25-4,50 aralığına çekmiş oldu. 

 

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre; Aralık ayı Fed toplantısı sona erdi. Piyasaların merakla beklediği Fed faiz kararı ve faiz karar metni yayımlandı. Buna göre Fed politika faizi için 50 baz puan artırıma gitti. Fed kararı sonrası Başkan Jerome Powell'ın vereceği mesajlar gelecek dönemin para politikasına ilişkin sinyaller barındırdığından ekonomistlerin radarında yer aldı. ABD Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel 50 baz puan artırdı. Banka fonlama faiz aralığını böylece yüzde 4,25-4,50 aralığına çekmiş oldu. Fed, Haziran, Temmuz, Eylül ve Kasım ayı toplantısında ise faizi 75 baz puan artırdı.

 

ABD Doları karşısında son 6 ayın en yüksek seviyesi olan 1,06848'i gördü

 

Faiz kararından bir kaç dakika önce Euro, ABD Doları karşısında son 6 ayın en yüksek seviyesi olan 1,06848'i gördü. Aralık ayı Fed faiz kararı oybirliği ile alındı. Faiz karar metninde Fed önceki ay kullandığı sözlü yönlendirmeye devam etti. Banka "Faiz artırımları ile para politikasının enflasyonu zaman içinde aşağı getirmek için yeterince sınırlayıcı bir duruşu devam ettirmesi uygun olacak" ifadelerini kullandı. Fed faiz kararı ile birlikte para politikası patikasındaki beklentilerini ortaya koyan noktasal tahminleri de yayımladı. Buna göre Fed yetkilileri gelecek yıl sonunda politika faizinin yüzde 5,1 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin etti. 2024 için beklenti ise daha önceki beklentilere kıyasla artarak yüzde 4,1 seviyesinde belirlendi. Noktasal grafik ile birlikte Fed'in gelecek ekonomik projeksiyonları da kamuoyunun dikkatine sunuldu. Buna göre 2022 büyüme beklentisi yüzde 0,2'den yüzde 0,5 seviyesine yükseltilirken, 2023 yılına ilişkin beklentisinde ise aşağı yönlü revizyon yapıldı. Buna göre 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 1,2'den yüzde 0,5 seviyesine çekildi.

 

Ekim ve kasım ayı rakamları enflasyon hızında memnun edici düşüşü gösterdi

 

Benzer revizyon işsizlik beklentisinde de gerçekleşti. Eylül'de 2022 işsizlik beklentisini yüzde 3,8 olarak belirleyen yetkililer Aralık projeksiyonlarında 2022'de işsizliğin yüzde 3,7 olacağını öngördü. 2023 işsizlik beklentisi ise yüzde 4,4'ten yüzde 4,6 seviyesine çıkarıldı. Fed'in takip ettiği enflasyon göstergelerine ilişkin beklentilerde yukarı yönlü revizyonlar dikkat çekti. PCE enflasyonu beklentisi 2022 için yüzde 5,4'ten yüzde 5,6'ya; 2023 için yüzde 2,8'den yüzde 3,1'e yükseltildi. FOMC enflasyona yönelik riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyor. Toplantıdan toplantıya kararlarımız almaya devam edeceğiz, kararlarımız tamamen gelen verilere bağlı olmaya sürdürecek. Kasım ayı Fed kararı ile faiz 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Faiz karar metninde enflasyonu baskılamak için başlatılan agresif sıkı para politikasının son aşamasına girdiği yönünde bir işaret dikkat çekti. Karar metninde devam eden faiz artışlarına zaman içinde yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönmek için yeteri kadar sıkılaştırıcı bir seviye adına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

 

4 ayın zirvesine yükseldi

 

Piyasalarda Aralık ayı Fed faiz kararı için 50 baz puan artış yüzde 80 ihtimalle fiyatlandı. ABD Kasım ayı enflasyon verisi açıklandı. Buna göre ABD'de TÜFE aylık bazda yüzde 0,1 yılık bazda ise yüzde 7,1 olarak kayıtlara geçti. Ekonomistlerin beklentisi enflasyonun aylık olarak yüzde 0,3 yıllık olarak ise yüzde 7,3 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. ABD'de açıklanan Kasım ayı enflasyon verisi sonrası, ons altın 1.800 dolar psikolojik bandını hızla yukarı kırarak 1.824 dolar seviyesini görerek 4 ayın zirvesine yükseldi. Buradan esen rüzgarın etkisiyle gram altın fiyatı 1.093 TL düzeyi ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Küresel borsalarda, dün ABD'de beklentilerin altında gelen enflasyon verisinin ardından pozitif bir seyir izlenirken, gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlara çevrilmişti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında belirleyici olması nedeniyle ABD enflasyon verisi altın, borsa ve döviz yatırımcıları başta olmak üzere ekonomistlerin radarında yer alıyordu.