Filipinler Devlet Başkanı Marcos Jr’dan Çin’e Sert Uyarı: “Kasıtlı Bir Ölüm Savaş Nedeni Sayılacak”

 
Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, Çin’e yönelik sert bir uyarıda bulundu. Singapur’da gerçekleştirilen güvenlik forumunda konuşan Marcos Jr, Filipinler vatandaşlarının Çin’in kasıtlı eylemleri sonucunda hayatını kaybetmesi durumunda bunu bir savaş eylemi olarak değerlendireceklerini ve en uygun şekilde karşılık vereceklerini belirtti. Marcos Jr, “Bu geri dönüşü olmayan bir yol anlamına gelir. Kırmızı çizgiyi geçmemeliler” dedi.
 
Forumda savunma bakanları ve genelkurmay başkanlarıyla bir araya gelen Marcos Jr, bölgenin ABD'nin stratejik odağında kalmaya devam ettiğini vurguladı. Asya’nın güvenliğinin ABD'nin güvenliği ile doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Filipinler Devlet Başkanı, Güney Çin Denizi’nde devam eden gerginliğe dikkat çekti.
 
Çinli askeri sözcü ise Filipinler Devlet Başkanı’nın açıklamalarına yanıt vererek Filipinlileri provokasyon yapmakla suçladı. Sözcü, “Eğer bir askerin çatışmada ya da kazara ölmesi savaşı tetiklerse, bu durum Filipinlilerin dış güçler tarafından yüreklendirildiğini gösterir” dedi. Ayrıca, ABD'nin son ortak askeri tatbikatta Filipinler'e orta menzilli füze sistemi göndermesinin bölgesel güvenliği tehdit ettiğini belirtti.
 
Toplantıda ABD'yi temsilen bulunan Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, Filipinlilerin karşı karşıya kaldığı tacizin tehlikeli olduğunu ifade ederek, Filipinler’e destek mesajı verdi.