Zonguldak bülent Ecevit Üniversitesi nde öğrenciler dünyanın ilk cep uydusunu yapıp 2020 yılında uzaya fırlatmayı hedefliyorlar. 5 cm çapındaki cep uydusu uzaydan dünyayı görüntüleyecek.

Buda dünyada bir ilk olması hedefleniyor Türkiye’nin en önemli projeleri arasında yer alan bu uydu Türkiye'ye ise katma değer kazandıracak Amerika veya yeni Zelandadan fırlatılması hedeflenen cep uydusu Zonguldak bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri grizu 263 takımı kaptana Maffer Duysal kendilerinin hazırladığı cep uydusunu ebat olarak en küçük olduğuna dikkat çekerek ülkemizin bütçesine ise büyük bir kazanç sağlayacağını düşünüyor.

500 kilometrelik yörünge de üç yıl kalacak olan cep uydusu Türkiye için bir gurur kaynağı olabilir. Ekip 263 ismini ise 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ın kozlu ilçesinde Taşkömürü maden işçilerinin grizu patlamasında vefat edenlerin sayısı olduğu ve bundan dolayı bu ismini verdilerini söylediler. Sloganlarının "Madenin derinliklerinden uzayın derinliklerine" olduğunu ifade eden takım hedeflerini 263 madencin isimlerini göklerde yaşatmak olduğunu açıkladı. Cep uyduya 263 işçinin de isminin yazılacağı gelen haberler arasında.  Uydunun 2019 yılı içerisinde tamamlanıp 2020 yılında ise 500 kilometrelik yörüngeye yerleşmesi ve en az üç yıl görev yapması planlanıyor.