Büyük gün geldi çattı. Yılda 2 kez olan bu mucizevi doğa olayı bugün gerçekleşiyor... İlki 30 Nisan'da gerçekleşmişti. Şimdi ise 25 Ekim'de gerçekleşiyor. İşte haberin detayları..

 

Güneş Tutulması sırasında Ay'ın gölgesi Dünya üzerine düşer. Böylelikle Ay Güneş'ten gelen ışık ve enerjinin Dünya'ya ulaşmasını engellemiş olur. Gündüz dediğimiz aydınlık tarafın kısa bir süreliğine ışık alamaması da burdan kaynaklanır. 

 

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRLERİ NELERDİR?

 

Tam Güneş Tutulması: Ay tarafından Güneş küresi örtülür ve Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tam Güneş tutulması esnasında hava kararır ve bu kararmayla beraber parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilir.

 

Halkalı Güneş Tutulması: Ay, Güneş’in önünden geçerken Güneş’i tam örtemeyebilir Ay, her tam kavuşumlu geçişinde Güneş’i tam örtemez ve bu durumda da Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya’dan halka şeklinde gözlemlenir.

 

Hibrit Güneş Tutulması: Meydana gelen Güneş tutulmasının Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde ise halkalı olarak gözlemlenmesiyle oluşur. Hibrit Güneş tutulması çok ender olarak görülen bir tutulma türüdür.

 

Parçalı Güneş Tutulması: Ay, Güneş’i kısmen örttüğü takdirde Parçalı Güneş tutulması meydan agelir. Bütün tam ve halkalı tutulmalar ilk olarak parçalı şekilde başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter.

 

 

TUTULMA TÜRKİYE’DEN GÖZÜKECEK Mİ?

 

Habertürk'teki habere göre; Dünya üzerinde tutulma İzlanda, Avrupa, Kuzey – Doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan ve Batı Çin bölgelerinden izlenebilecek. Türkiye'den de izlenebileceği söyleniyor.

 

TUTULMA KÖRLÜĞÜ NEDİR?

 

Tutulma olsun veya olmasın, Güneş'e direkt olarak bakmak çok tehlikelidir. Ancak tutulma zamanlarında, Güneş'e çıplak gözle bakmayacak kişiler bile tutulmanın çekimine kapılarak Güneş'e bakabilirler ve bu, tutulma körlüğü adı verilen, geçici ve hatta kalıcı bulanık görmeye ve gözde kör noktaların oluşmasına neden olan, tehlikeli bir göz hasarı ile sonuçlanabilir.