Artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi almadan günlük konutlar kiralanamayacak. Yönetmelik kasım ayı içerisinde yürürlüğe girecek. İşte detaylar…

 

 Hürriyet.com yazarlarından Salim Uzun’un aktardıklarına göre, belgeye başvurmak için bütün daire sahiplerinden onay almak gerekmektedir. Bu durum kayıt dışı kiralama yapanları çıkmaza sokmaktadır. Sorunu diğer daire sahiplerini ikna ederek çözmeye başladılar. 

Belge peşine düşen daire sahiplerini anlatan Antalya Pansiyoncular Odası Başkanı Özcan Sucu, “Antalya merkezde yaklaşık 70 bin evin bu amaçla kullanıldığını düşünüyoruz. Bunların büyük bölümü kayıt dışı çalışıyordu. Yasa çıkınca ciddi bir panik havası oluştu. Özellikle bu işten iyi para kazananlar ‘Nasıl belge alırımın’ peşine düştü” dedi.

İkna etme süreci için ise: “Bazı kişiler komşularına apartmanın ortak giderlerini tek başına ödemeyi teklif ediyor. Çünkü komşular ikna olmazsa belge alamayacaklarının farkındalar. Nasıl ikna ederler bilemiyorum ama bizim tek amacımız bu işin kayıt altına alınması ve denetim sürecinin sıkı tutulması.” dedi.

 

Para Cezası Olacak

Denetimin önemli olduğunu vurgulayan Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ise “Özellikle para cezaları insanları korkuttu. Elbette kimse milyonluk para cezalarını ödemek istemez. O yüzden yasayı araştırıyorlar, komşularını bu işe ikna etmeye çalışıyorlar. Biz de süreci takip ediyoruz.” dedi.

 

100 Bin TL İdari Para Cezası

Yasağın yerine getirilmemesi durumunda, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. Sonrasında izin belgesi alınması için on beş gün süre verilecek. Eğer o süre zarfında belge alınamazsa ceza artıp 500 bin TL’ye çıkacak. İhlale devam edildiği sürece ceza 1 Milyon TL’ye kadar çıkabilecek. 

 

Kullanıcıları Yanıltana Ceza

Turizm amaçlı yapılan kiralamalarda yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası gibi alanlarda yanıltıcı bilgi dahilinde ya da konutu sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edenlere 100 bin TL Pazar cezası uygulanacak. Bu nedenle konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yanıltıcı bilgilerden kaçının.