Hint ve Bangladeş yetkilileri, cuma günü doğu Hindistan'da karaya çıkan aşırı kasırgayla mücadele ediyor. Vatandaşlar sosyal medyadan iyi olduklarına dair bugün de bildirimler paylaşıyor.

Büyük havaalanları ve demiryolları büyük kasırga yüzünden kapatıldı. Bugün de büyük bir fırtına bekleniyor.

Bangladeş hükümeti ayrı ayrı 19 kıyı bölgesi için tahliye emri verdi ve orduyu beklemeye aldı. Bugün rüzgarın hızı saatte 200 km olarak bekleniyor.

İnsanlar evlerinde beklerken korku dolu anları gazetecilere anlattı. "Ağaçların yere vurduğu sesi duyuyoruz. Bu oldukça korkutucu. Rüzgar uğultuyla şiddetli esiyor sular evlerimize giriyor. Yemek yapamıyoruz ve sadece tanrı bizi kurtaracak." 

Odisha'da da tüm uçuşlar ve trenler iptal edildi. Havalimanı ve tren istasyonunda birçok yolcu bekliyor.

Ani gelen kasırga karşısında insanlar da çaresiz ve ne yapacaklarını bilemez durumdalar. Tren istasyonunda bekleyen yolcular bölgede yiyecek ve güvenli bir sığınağa ihtiyaç olduğunu söylediler.

Hint Meteoroloji kurumu da cumartesi günü kasırganın yavaş yavaş zayıflayacağı tahmininde bulundu.

Tahminciler, sazdan evlerin tamamen yıkılacağını bunun için güçlü direkler yapılması gerektiğini ve sel yollarından kaçış alanları oluşturulmasını söyledi. Birçok bölgede ekili alanlar zarar gördü.

Yetkililer perşembe gününe kadar 780 bin kişinin daha güvenli bir yere taşındığını söyledi.

Bir milyondan fazla insan için, okullar ve hükümet binasında sığınak kuruldu.

Kasırganın özellikle kıyı bölgelerinde büyük yıkıma neden olduğu aktarıldı. Kasırga için çok müsait bir alan olan Odisha'da alınan tedbirler sayesinde henüz bir kayıp raporu gelmedi. 

Yetkililer, Odisha bu kasırgalar için hazırlandı ve kıyı bölgelerinde yüzlerce sığınak inşa ettik açıklamsında bulundu. Ayrıca 45 milyon nüfusa sahip olan Odisha için fırtınanın vurduğunda bir milyon kişinin taşınması gerektiği söylendi.

Bir diğer yandan özel ekipler tatil köyleri aracılığıyla turistleri güvenli bir yere taşımak için çağrıda bulundu.

İnsanların gereksiz yere panik olmaması gerektiği aktarılırken. Can kaybını önlemek için ihtiyati tedbirler alınıyor denildi.