Üretimini gerçekleştirdikleri cennet hurmasını yaş biçimde satmak hususunda çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden çiftçiler, internet yardımıyla meyve kurutma yöntemleri hakkında bilgilerini geliştirdiler ve kuru hurma satışına başladılar.

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yaşayan çiftçiler, mandalina üretimi için diktikleri ağaçlar soğuk gerekçesiyle kuruyunca, üretimden vazgeçmeyerek cennet hurması yetiştirme yoluna gittiler. İlk hurmalarını beş yıl kadar önce elde eden yetiştiriciler, hurma hususuna ağırlık verdiler. 500 dönüm genişliğindeki alandan 5 ton düzeyinde ürün elde eden üreticiler, bir süredir meyvenin taze olarak satışı konusunda problem meydana geldiğini belirttiler. İnternette seyrettikleri bilgi videoları aracılığıyla, Çinlilerin uyguladığı cennet hurması kurutma teknikleriyle ilgili bilgiler edindiler. Bu öğrenim sürecinin ardından, gerekli teknikleri uygulayarak kuru hurma üretip satışını gerçekleştirmeye başladılar. Taze biçimde satılırken 3,5-4 lira bandında alıcıya ulaşan hurmanın kuru versiyonunun 35-40 lira seviyesinde satıldığı bildiriliyor.

Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, ilçede bulunan bir hurma bahçesini ziyaret edip kuru hurma ticareti hakkında açıklamalarda bulundu. Öküzcüoğlu, kurutulmuş cennet hurması işinin ilçe kadınları açısından önemli bir iş alanı olarak ortaya çıktığını vurguladı. Çifçinin üründen bu yıl oldukça mutlu olduğunu paylaşan Belediye Başkanı, dolu kaynaklı yaralar veya Akdeniz sineğinin zararları söz konusu olmadıkça hurmaların son derece kaliteli yetiştiğini sözlerine ekledi.