İBB Bilimsel Danışma Kurulu, İstanbul'da koronavirüste ikinci dalganın Ekim ayında görülebileceğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu, koronavirüs salgınıyla ilgili normalleşme sürecinin açıklanmasının ardından bir toplantı daha gerçekleştirdi.

30 Mayıs'ta telekonferans yöntemi ile gerçekleştirilen toplantıda şu tespit ve önerilerde bulunuldu:

“Salgın nedeniyle gerçekleşen ölüm oranlarında azalma olduğu gözükmekte. Ancak vaka sayılarındaki düşüş, bir süredir yavaşlamış durumda.

İstanbul dışındaki birçok ilde kontrol edilebilir bir vaka sayıları mevcuttu; ancak İstanbul’dan gidenler nedeniyle hasta sayılarında kısmi artış oldu. Eylül, Ekim ayında ise tatil bölgeleri için ciddi bir sıkıntı yaşanması bekleniyor.

'YATAN HASTA SAYISI AZALMIŞ DURUMDA ANCAK VAKA SAYILARI DEVAM EDİYOR'

Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların sayısı azalmış durumda. Ancak vaka sayıları devam ediyor.

Son dönemde artan bir sosyalleşme var. Artan sosyalleşme ve kural ihlalleri nedeniyle şuana kadar iyi giden durum tersine dönebilir.

Normalleşme sürecine hızlı girildi, salgın bitiyor gibi gözükse de diğer yandan Pandemi hastaneleri ve yoğun bakım yataklarının kapasiteleri artırılıyor.

Normalleşme sürecinde çelişkili kararlar bulunuyor. AVM’ler açılırken; park, bahçeler açılmıyor. Kreşler açılıyor; ama 18 yaş altının sokağa çıkması halen yasak.

Sağlık çalışanları yoruldu. Palyatif (geçici) açılımlarla nerede durulacağını, ne kadar ilerleneceğini düşünmek gerekir. İstanbul’un buna hazır olup olmadığı meselesini değerlendirmek gerekir.

İKİNCİ DALGA UYARISI

İstanbul’da bir rahatlama söz konusu. Fiziksel mesafeye uyulmuyor. İkinci dalga Ekim ayı gibi gelebilir. Şuan en zorlu süreç başladı.

Evden çalışma sisteminin bir süre daha devam etmesi gerekiyor.

Vatandaşların sosyal mesafe ve maske konusunda bilinçlenmesi konusunda güçlü mesajlar verilmesi gerekiyor.”

YÜZDE 50 DOLULUK UYGULAMASI SÜRECEK

Kurul, 18 Mayıs tarihli İstanbul Valiliği genelgesine uygun olarak toplu ulaşımda yüzde 50 doluluk uygulamasının sürdürüleceğini ve maske zorunluluğuna devam edileceğini kaydetti.