Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleşen büyük göçün ardından tam kapasite ile hizmet vermeye başlayan İstanbul Havalimanı birinci hizmet yılını tamamladı.  İGA CEO’su Kadri Samsunlu, "Halihazırda 3. pist çalışmalarımız sürüyor. Operasyonel olarak önemli avantajlar sağlayacak bu yeni pistimizi 18 Haziran’da hizmete almayı planlıyoruz" dedi. İstanbul Havalimanı çevresindeki rüzgar gülleri bu yıl bitmeden taşınarak kaldırılacak ve ek binaların yapımı tamamlanacak. İstanbul Havalimanı'nın her şey takvimine uygun, planlandığı gibi gidiyor" dedi.

'Kişi başı harcamada yüzde 55 artış yaşandı'

İstanbul Havalimanı'nda gümrüklü alanda bulunan mağazalarının Mart 2020 itibariyle doluluk oranının yüzde 98'lere geldiğini ifade eden Samsunlu şöyle devam etti: "En büyük hedefimiz uluslararası bir havalimanı olarak tüm yolcularımıza eşsiz bir yolculuk deneyimi yaşatmaktı. Sunduğumuz hizmetlerle, zengin yeme-içme ve alışveriş mekânlarıyla, kültür-sanat sergileriyle İstanbul Havalimanı'nda tam kapasite operasyonların ilk yılında yolcu memnuniyetini ön plana koyan bir yaklaşımla bu hedefimizi başardığımızı söyleyebilirim. Havalimanımızdaki reklam alanları ile Türkiye, outdoor (OOH/ Out-of-home) reklam pazarının yaklaşık yüzde 15'ini yönetmekteyiz. Havalimanındaki reklam alanlarımızda doluluk oranlarımız ortalama yüzde 70 civarında gerçekleşmiş olup, reklam veren üst düzey markaların yeni adresi olduk. Duty Free'de alansal doluluk oranı Mart 2020 itibariyle yüzde 98.4 seviyesine ulaşmış, açılıştan bu yana kişi başı harcama yüzde 55 artış göstermiş, 108 alt işletmeci ve 33 klasik dutyfree mağazası faaliyet göstermektedir. Özel yolcu hizmetlerinde ise son 1 yılda hedeflerimizin üzerinde performans gösterdik. 445 bin yolcumuz İGA Lounge hizmetimizden faydalanırken toplamda 1.3 milyon misafirimize bu özel yolcu hizmetlerimizi sunma imkanı bulduk. Yeme içme tarafında; geçtiğimiz 1 yıl içinde Mart ayına kadar 67 ünite açılmıştır. 2019 yılının Nisan ayına göre dış hat hava tarafı kişi başı harcama rakamı yüzde 28 artış göstermiştir."

'Ek ödeme gerçekleştirdik'

İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA olarak ilk hizmet yılı içerisinde büyük aşama kaydettiklerini ifade eden Samsunlu, "6 Nisan 2019 tarihinde tam kapasiteyle operasyon sürecine başladığımız İstanbul Havalimanı'nda, ilk işletme yılı içerisinde DHMİ tarafından garanti edilen 233.1 milyon euro'luk Dış Hat Yolcu Gelirinin aşılması sonucu İGA tarafından devlete 22.4 milyon euro tutarında ek ödeme gerçekleştirdik. Devletin hiçbir kaynağını kullanmadan ilk yılımızı tamamlamış olduğumuz bu kısa süre zarfında önemli başarılara imza atarak uluslararası havacılık camiasının odağı haline geldik" diye konuştu.

'64 milyon yolcu ve 74 havayolu şirketine hizmet sunuldu'
Bundan bir yıl önce tam kapasite ile hizmet vermeye başlayan İstanbul Havalimanı'nda yolcu rakamlarını da paylaşan Kadri Samsunlu şunları söyledi:

"İlk yılımızda, 64 milyon yolcuya ve 74 hava yolu şirketine hizmet sunduk. Hepinizin bildiği üzere 2019 yılında havacılık sektörünü derinden etkileyen Boeing 737 MAX krizini yaşadık. Türk Hava Yolları'nın filosunda bulunan 24 adet 737 MAX tipi uçak tüm dünyada olduğu gibi güvenlik gerekçesiyle uçuşlardan çekilmişti. 2019'da yaşadığımız bu tür durumların yol açtığı kapasite kaybını, Ocak 2020'den itibaren Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (COVID-19) salgını da artırdı.Bu salgının hızla ilerleyişi de havacılık sektöründe ciddi bir gerilemeye neden oldu. Ama şundan eminiz ki; gelecek günlerde Türk havacılık sektörü çok daha ivmeli şekilde büyümesine devam edecektir."

'Koronavirüs, havacılık sektörünü durma noktasına getirdi'
Koronavirüs nedeniyle hayatın durma noktasına geldiğini ve havacılık dünyasının bundan derinden etkilendiğini kaleme alan Samsunlu, şöyle devam etti:

"Hepimizin malumu olduğu üzere; dünyanın dört bir yanında Koronavirüs (COVID-19) pandemisi nedeniyle hayat durma noktasına geldi. Salgın; ekonomiyi, toplumu ve bizlerin günlük hayatını hızla değiştirirken, seyahat alışkanlıklarımızı da farklı bir noktaya getirdi. Ülkelerin sınırlarını birbirine kapatmak zorunda kalmasıyla, bu durum birçok sektörün yanında en başta da havacılık dünyasını derinden etkiledi. Yaşanılan bu süreç, sadece finansal bir kriz değildir. İnsanların ilk kez evlerine haftalarca kapanmasının ardından güven ortamının oluşması durumunda tekrar eski alışkanlıklarına dönmesi çok zaman almayacaktır. Geçmişte olduğu gibi, havacılık sektörü bu krizin de etkilerini atlatacak ve tekrar yükselişe geçecektir. İstanbul Havalimanı'nda yolcu ve uçuş sayıları bakımından eskisinden daha yoğun dönemler göreceğiz. Henüz ilk yılımızda yakaladığımız başarılarla havacılık sektöründe Türkiye'nin de söz hakkı olduğunu tüm dünyaya kanıtladık. Bundan sonraki süreçte de sorunun ne olduğuna değil; değişen dünya dinamikleri ile birlikte çözümün nasıl olacağına odaklanmanın doğru olduğunu bilmeliyiz. Her daim krizlerin sonrasına odaklanmalıyız."