İstanbul meyve ve sebze halindeki tonlarca domates çöpe atıldı. İstenilen fiyatı karşılamayınca İstanbul bayrampaşa halindeki esnaf ucuz fiyata vermek için domateslerini çöpe döktü.

Nakliyesi ödenmiş ama istenen fiyat karşılamayınca. Domatesleri çöpe döken üreticiler test edebiliyor. Uygun fiyattan satılmasını engelleyen komisyoncılar ise bedavadan daha çok para kazanmanın derdinde Üretici uygun fiyata üretip zar zor şartlarda malını yetiştiriyor ancak fiyata satmak istediğinde düşük fiyattan alan Komisyoncular yüzünden vatandaşlar muzdarip.

 

Havaların ısınması ile birlikte göstermesi sebebiyle fiyatlar pazarcılar kal kal atmak yerine düzeni bozmamak adına çöpe dökmeyi tercih ediyorlar. Garibanlar yemesin vatandaş yemesin ama çöpe gitsin bu nasıl bir mantıktır ? Zaten tarımla uğraşan vatandaşlarımız binbir türlü güçlüklerle malını yetiştiriyor ancak IBM para kazanmak isteyen Komisyoncular yüzünden yetiştiriciler zarar ediyor.

Devlet bu konuda bir yaptırım getirmediği için fiyatları serbest pazarda istediği şekilde satılmaya kalkılır üreticiden domates 0,50 TL iken pazarda domates 3 TL üreten vatandaş 0,50 TL’ye zar zor iki ay sonrası veya beş ay sonrasına çekler veya ödemeyle verdiği domatesi Komisyoncular yüksek fiyatlarla pazarcılarda satıyor pazarcılarda bunun üstüne fiyat koyarak vatandaşa satıyor aradaki bunca  tüketim zincirinden dolayı yazık ki vatandaş mal alamıyor bu sebebten ötürü ise  üretilen sebze ve meyveler çöpe giderek hem israf hemde heba oluyor. Türkiye’de üretilen 50 milyon ton meyve ve sebzenin %25 ile %40 ı üretim ve dağıtım tüketim zincirinde kaybediliyor.