İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), kent genelinde uygulanan planlı su kesintilerinin 30 Kasım’a kadar uzatıldığını duyurdu. Kurum, bu kararın barajlardaki doluluk oranlarının alarm seviyesine düşmesi nedeniyle alındığını belirtti.
İZSU’nun paylaştığı verilere göre, İzmir’in içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda doluluk oranları son yılların en düşük seviyelerine indi. Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 2’nin altına düşmesi, Ürkmez ve Güzelhisar barajlarında da seviyelerin kritik düzeye yaklaşması üzerine kesinti programının genişletildiği açıklandı.
Yetkililer, bazı barajlarda su miktarının neredeyse tamamen tükendiğini, bu nedenle suyun daha kontrollü kullanılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.
Kentte farklı bölgelerde kesintiler belirli günlerde ve saatlerde uygulanmaya devam edecek:
-
Bornova, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli, Menemen ve Menderes ilçelerinde kesintiler gece 23.00–05.00 saatleri arasında yapılacak.
-
Konak, Karabağlar, Buca, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe ve Gaziemir’in belirli mahallelerinde ise aynı saatlerde tek gün aralıklarla kesinti uygulanacak.
İZSU, su tüketiminin azaltılması için vatandaşlara çağrıda bulunarak tasarrufun artık zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini vurguladı.
Kurum, özellikle uzun süreli kuraklığın etkilerini azaltmak için bireysel kullanımın önemine dikkat çekti. Duş sürelerinin kısaltılması, gereksiz kullanımın azaltılması ve su israfının önlenmesi gibi basit önlemlerin bile kent genelinde büyük fark yaratabileceği ifade edildi.

