Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltına alınan yedi kadın öğrenciye “çıplak arama” dayatıldığı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), karara sert tepki göstererek “Dosya, deliller toplanmadan kapatıldı. İşkence fiili cezasız bırakıldı.” açıklamasında bulundu.
Mart 2025’te, bir protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan yedi kadın öğrenci, emniyette “çıplak arama”ya maruz bırakıldıklarını belirterek suç duyurusunda bulunmuştu.
Öğrencilerin avukatları, soruşturma sürecinde müvekkillerinin ifadelerinin alınmadığını ve olay yerindeki kamera kayıtlarının incelenmediğini vurguladı.
ÇHD, savcılığın dosyayı kapatma kararını “adil yargılama hakkının ihlali” olarak nitelendirerek itiraz edeceklerini duyurdu.
Savcılık, “kovuşturma için yeterli delil bulunmadığı” gerekçesiyle dosyada takipsizlik kararı verdi.
Hak savunucuları ise bu kararın, “çıplak arama” gibi insan onurunu zedeleyen uygulamaları meşrulaştırma riski taşıdığını ifade ediyor.
ÇHD’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Çıplak arama, sistematik bir işkence biçimidir. Zamanaşımına tabi değildir ve soruşturulmak zorundadır. Ancak yargı organları bu tür dosyaları kapatarak suçu örtbas ediyor.”

