
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Türkiye’nin terörle mücadelede yeni bir evreye geçtiğini belirterek, kamuoyunda konuşulan genel af veya infaz indirimi iddialarını yalanladı.
Uçum, “Türkiye’de genel af söz konusu değil. Bu dönem, sadece ‘terörsüz Türkiye’ye geçiş’ sürecini düzenleyen sınırlı kapsamlı bir yasal çerçeveyle yürütülüyor,” dedi.
Uçum, yarım asrı bulan terör döneminin sona ermesinin Türkiye açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
“Bu süreçte artık silahlı örgüt tehdidi yok. Türkiye, demokratikleşme ve toplumsal barış zemininde yeni bir sayfa açıyor,” değerlendirmesinde bulundu.
1 Ekim 2024’te başlayan geçiş döneminde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde güvenlik ortamının belirgin şekilde iyileştiğini söyledi.
Mehmet Uçum, “Bu süreç genel af değil, geçici ve özel bir yasa taslağıyla yürütülüyor,” diyerek konunun yanlış yorumlanmaması gerektiğini vurguladı.
Hazırlıkları süren bu geçiş yasasının, sadece terörsüzleşme sürecine özel hükümler içereceğini belirtti.
Uçum, “Anayasanın değişmez maddeleri, cumhuriyetin temel ilkeleri ve ulusal birliğe ilişkin esaslar bu düzenlemede korunacak,” ifadesini kullandı.
Uçum, TBMM’de kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun, geçiş sürecine dair raporlarını tamamladığını da açıkladı.
Komisyonun, hukuk ve demokratikleşme başlıklarında hazırladığı bu raporların yeni yasal düzenlemenin altyapısını oluşturacağını söyledi.
Uçum, sürecin sadece terörle mücadele değil, hukukun ve demokratik düzenin güçlendirilmesi amacını da taşıdığını ifade etti.
“Türkiye artık normalleşme aşamasında. Bu dönemde devletin temel ilkeleri korunurken, hukuki ve toplumsal adımlar da atılacak,” dedi.