Öğretmenler isyanda! Hem az gelirle geçinmeye çalışıyorlar hem de atanmayı bekliyorlar. Bu nedenle mesleği bırakmak isteyen öğretmen sayısı gün geçtikçe artıyor. İşte detaylar!

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Mutlu olmaları gereken günde geçim sıkıntısını ve atanmayı düşünüyorlar. sözcü.com yazarlarından Deniz Ayhan’ın aktardıklarına göre, mesleği bırakmak isteyen öğretmen sayısı yüzde 50’ye ulaştı. Atanmayı bekleyen öğretmen sayısı ise 1 minyonu geçti. Atanamayıp farklı alanlarda iş aramaya başlayan öğretmenler öğrencilerine kavuşamıyor.

Atanmayı Bekleyen 1 Milyon Öğretmen Var

Atanamayan öğretmen sorunu ülkemizin başlıca sorunlarından biri. Eğitim fakültesinden ya da başka bir fakülteden mezun olan ve pedagojik formasyon alıp atanmayı bekleyen 1 milyon öğretmen var. Birçok okulda öğretmen açığı bulunurken sınırlı sayıda atanma yapılması, yeni mezunlar ile atanma bekleyen öğretmen sayısını arttırıyor.

Ülkemizde öğretmenlerin genel sıkıntıları şunlar:

-Ülkemizde öğretmenlerin yüzde 65.8’i maaşının yetersiz olduğunu belirterek borçları olduğunu söyledi. Yüzde 84’ü ise çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

-Daha çok para kazanacağı bir yer bulmak isteyen öğretmenlerin yüzde 84’ü mesleği bırakmayı düşünüyor.

-Öğretmenlere aldıkları maaş yetmediği için yüzde 50.3’ü psikolojik sıkıntı yaşıyor.

-Bir yıl içerisinde artan fiyatlar dolayısıyla öğretmenlerin yüzde 96.9’u bütçelerinin denkleşmediğini söylüyor.

-Görevden alınma korkusu yaşayan öğretmen sayısı yüzde 39.3 iken öğrencilere örnek bir şekilde giyinmeye yeterli geliri olmadığını düşünen öğretmen sayısı yüzde 63.9.

-Okulda eğitim niteliğinin günden güne düştüğünü belirten öğretmen sayısı yüze 90.3 iken kaygılı olan öğretmen sayısı 75.6

-Okulda yöneticileri tarafından siyasi baskı gördüğünü söyleyen öğretmen sayısı 63.5. Şiddet nedeniyle kendini güvende hissetmeyen öğretmen sayısı ise yüzde 54.4.