Metin Yüksel Yazdı: 7 Kocalı Hürmüz ; ENDA Enerji , operatör borsacılar ve makul şüphe!

ENDA ENERJİ, Sermaye Piyasası Kurulu’nun zilini 3.kez çalınca gerçekten bir enerji şirketi neden bir türlü halka açılamaz sorusu akla geliyor, Konuyu inceleyince de Kurucu ortaklar, sonradan ortak olanlar, taahhütler, ’’Makul Şüpheler” olduğu görülüyor. Yasal düzenlemelere son yıllarda giren en güzel kelime ‘’Makul Şüphe’’ esasında aklımıza takılan sorular ve cevapları birlikte ele alalım ve bu şüpheler ile  ‘’Hülleli” işlem riski çevresinde yazalım
 
160 İzmirli sanayici, Cem Bakioğlu, Hüsnü Özyeğin, Mehmet Karamehmet, Selim Yaşar, Muharrem Kayhan, Metin Akpınar ve kimler kimler ENDA’yı kuruyor. Ancak her biri Şirketini Halka açmış, yabancıya satmış, deneyim ve birikim sahibi İŞ İNSANLARI, ENDA’yı bir türlü halka açamıyorlar.
2015 yılında VERUSATÜRK ortak oluyor, el sıkışma töreninde 2019 halka açılma hedefi konuyor. 2019 da başvuru yapılıyor. COVİD bize engel oldu diye kamuoyunda paylaşılıyor fakat aslının ‘’irade kavgası’’ olduğu çıkıyor, ortak satışı mı? Sermaye artırımı mı? Oysa ortak işinde ‘’mahire’’ gerek yoktu bunlara. Halka arz için uğraşan İzmirliler kapıya kadar gelen fırsatı niye tepsin ki? Vardır bir nedeni.
VERUSA grubundan ’’Aba Altından Sopa’’, ENDA Enerji’nin 300-400 kişiye satılması ve ortak sayısı 500’ü geçtiği için şirketin halka açık hale gelmesi sağlanıyor.
2021 de Metro menkul tarafından halka arz olan ve grup olarak ‘’matruşka’’ halka arz ifadesi ile vücut bulan MARGÜN enerji VERUSA grubun elindeki hisseleri 2023’te ‘’HALKA ARZ’’ etmek üzere devralıyor pardon satın alıyor. 8 ay sonra defalarca denenen yola bir kez daha başvuruyor. Normal, borsada çıraklık dönemi bitti artık, 3 şirket ile tecrübe edinilmiş. Mürşit bilinir mi? Bilinir.
Bayram değil seyran değil eniştem niye öptü; Pamukova Enerji elinde kalan??? 19 pay ile ENDA ENERJİNİN genel kuruluna karşı iptal davası açıyor. Satmış gitmişsin hala niye???
 
Çok ortaklı Şirket modeli açısında İZMİR  açıkçası incelenmesi gereken bir şehrimizdir. Bir tarafta EGS gibi arkasında gözü yaşlı ortaklar bırakan örnek var, Öte yandan ise KİPA, KENT Hastanesi var.
 
BenzerKonular
Halka arzdan aldığını satmış! Yatırım Fonu Değil Adeta Çılgın Trader
SPK kontrollü gidiyor halka arz izni çıkmadı
Çok ortaklı Şirket modeli 500 kişiyi geçtiğin de  ‘’HAKEM’’ Sermaye Piyasası Kurulu, 500 ortak halka açık olma eşiği. Bu ortak sayısı aşıldığın da SPK’nın yasal mevzuatına tabisiniz, ancak borsada işlem görmek için yeterli değil. O süreç bir halka arz süreci.
 
Bu çerçeve de gözümüze ilişen bir halk arz başvurusu dikkatimi çekti. ENDA ENERJİ
 
Kurucuları; KİPA ve KENT Hastanesindeki başarıya imza atanlar, KİPA’ yı halka açmışlar, İngiliz devi Tesco’ya satmışlar. Hastanesini yine bir yabancı fona satmışlar, sadece kendi faaliyet konuların da değil, çok ortaklı şirket modelini başarıya taşıyacak finansal konularda birikim ve vizyon sahibi iş adamları ‘’ENDA ENERJİ ’de” bir türlü amaca vaki olamamışlar
 
Bu sefer vizyonlarına uymayan bir ortak mı? Yoksa gelecek planlarına muhalif bir grup mu? Bilinmez ama derin bir ‘’Çatışma Kültürünün’’ şirkete ’’VERÜS’’ olarak girdiği kesin. Kilometre taşlarının üzerinde yürüyelim;
 
VERUSATÜRK BÜYÜK ORTAK OLUYOR;
BALAYI
 
2015 yılında ENDA enerjinin %21.47’sini (sonra muhtemel hisse toplayarak %30’ları) VERUSATÜRK GİRİŞİM SERMAYESİ alıyor. Öyle bir operasyon ki ikinci büyük ortağın payı %9’larda, BAK Ambalaj’ın Patronu CEM Bakioğlu’na ait.
 
Enda Enerji sermaye artırıyor, sektör parlayan yıldız ENERJİ, gel gör İzmir’in dağlarında çiçek açmıyor ve Rüçhan haklarını kullanmayan ortakların hisseleri, CEM Bakioğlu’nun belirttiği gibi 50 milyon TL (20 milyon dolara) VERUSATÜRK Girişim Sermayesine satılıyor.
 
O gün halka arz yolculuğunun temeli atılıyor ve VERUSA ’nın genel müdürü MUSTAFA ÜNAL 3 yıl içinde ’’halka açma’’ sözü veriyor!… Garip değil mi??? Halka açma deneyiminde önemli işler yapmış “İZMİR SERMAYESİ” bunu düşünemiyor. Kimler yok ki CEM bey dışında, HÜSNÜ Özyeğin, MEHMET Karamehmet, METİN Akpınar, SELİM Yaşar, MUHARREM Kayhan yani hemen hepsi finans mühendisi yatırımcı halka arzı öngeremiyor
 
İKİNCİ HALKA ARZ GİRİŞİMİ ve KAVGALAR;
ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK
 
2011 YILINDA TSKB ile anlaşarak halka arz çalışmalarına başlayan ENDA bu süreçte amacına ulaşamayınca, 2015 yılında ortak olan VERUSATÜRK’ün 2019 yılında almış olduğu kararla ‘’halka kucaklaşma’’ çalışmalarına başladı. Fakat her ne hikmetse SPK onayı yerine halka arz başvurusunun çekildiği haberi geldi.
 
Artık balayı bitti, bünyeye ‘’verüs’’ girmişti, kamuoyuna yansıyan iddialarda taraflar halka arza engel olmakla ilgili birbirini suçlarken CEM BAKİOGLU’ nun “ENDA ile iştirakimiz EGENDA’yı birleştirmek istedik, Verusa engel oldu, biz sermaye artırımı istedik ,VERUSA ortak satışı istedi, anlaşamadık, halka arz iptal oldu” demecindeki ifade EGE’NİN potansiyeli en yüksek, en gözde sektör enerji ’de kavganın şiddetini özetliyordu.
 
HALKA ARZ OLAMADIK 500 ORTAK BULALIM, SPK BİZE YOL VERİR MANEVRASI; ALDATMA
Şiddetli geçimsizlik aldatmaya dönmüş halka arz konusunda taraflar anlaşamayınca, hisselerin bir kısmı 400 yatırımcıya satılarak ENDA 500 ortaklı halka açık bir enerji şirketi oluyor. Mesaj net “halka arza izin vermedin ben kanunun bana tanımış olduğu yetki ile halka açtım’’ aslında operasyon gerçek bir hisse satış izlenimi verse de maksat ‘’küçük ortak, 160 İzmirli Sanayiciye’ ’mesaj .
 
Çiftler arasın da kılıçlar çeklince, “Borsa Operatörü’’ bildiği tek çare halka arz ile kazanç artırma şıkkını kaçırmış ‘’joker Hakkı’nı” kullanarak engeli aşmayı denemiş, bunu fark eden SPK Verusa ile ilgili suç duyusunda bulunmuş.!!!!!!
 
 
 
 
 
OLMADI MAGÜN SEN DENE;
BOŞANMA
 
Halka arz girişimleri sonuç vermeyen VERUSA bu sevdadan vazgeçiyor ve boşanıyor. ‘’HÜLLE ‘mi? GERÇEK’mi? Bilinmez. Verusa Holding, İnvesco ve Pamukova Elektriğe (bu devirleri bilahare analiz ederiz) ait %30,96 oranındaki hisseleri 20.1.2023 tarihinde %10’u Peşin,%15’i 20.2.2023 ,%75 ‘i 20.5.2023 mayıs vadeli Çek ile 1.000.000.000 TL’ye alıyor.
 
MARGÜN ENERJİ 2021 yılında Metro menkul tarafından halka açılmış, mali yeterliliği ayrı bir konu ama satın almanın geri ödemeleri KAMU tarafından incelenerek işlem HÜLLE ‘midir? Değil midir? ortaya çıkar. ’’Matruşka Halka Arz’lar‘’ ile gündeme gelen, %100 ‘ü yine bir halka açık şirkete olan Esenboğa’ya ait olan aslı taahhüt olup, halka arzda enerji şirketi elbisesi giydirilen “Magun Enerji’nin” niçin bu kadar netameli bir başka şirketi satın aldığı sorusunu sormak için uzman olmak gerekmez
 
BOŞANSA DA EVİ TERK ETMEYEN VERUSA;
DAVA
 
16.3.2024 tarihinde MAGÜN Enerji KAP atıyor. ENDA Enerji ‘nin 03.01.2024 tarihli genel kurulun iptaline ilişkin. VERUSA’NIN İştiraki PAMUKOVA Elektrik, iptal davası açıyor, yüzde 0.11’lik payı olan bir şirketin GENEL KURUL ’un alacağı kararlara yönelik nasıl bir beklentisi olur? Kimin içi yapıyor, ? Yoksa hala ben buradayım mı? Diyor. İtiraz gerekçesi kime hizmet ediyor, aslında gerçeğe ulaşmak hiç te zor olmasa gerek.
 
2022 yılında göreve gelen Ömer Gönül başkanlığındaki SPK yönetiminin ‘’Arkadan DOLANMA’’ yolu ile yapılan birçok girişimin ’’önünü kestiği  ‘’bilinmektedir.  Eğer bağımsızlığına müdahale edilmez ise  2019 yılından beri yaşananların ‘’adil ve tarafsızca’’ siyasi iradeye takılmaksızın   sonuçlandıracağı şüphesizdir.
 
GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ.
 
Kaynak: https://www.paramedya.com.tr/devami/97587/halka-arzi-yilan-hikayesine-donen-sirket-sansini-bir-kez-daha-deniyor/