Kanser hayatımızı büyük riske atan hastalıklar arasında bulunuyor. Gün geçtikçe artan kanserin etkilerinden korunmak için erken belirtileri hakkında bilinçli olmak gerekiyor. Kanserde erken teşhis hayati önem taşıyor. Pankreas kanserinin erken belirtisi idrarda fark ediliyor.

 

Pankreas kanseri ölümcül kanser türleri arasında bulunuyor. Bu kanser tespit edilmediğinde ve tedavi edilmediğinde diğer dokulara hızla yayılarak geri dönüşü zor durumlara yol açıyor. Pankreas kanserinin ilk belirtileri arasında sarılık bulunuyor. Amerikan Kanser Derneği , “Sarılık, gözlerin ve cildin sararmasıdır. Bazen sarılığın ilk belirtisi idrarın koyulaşmasıdır. Kandaki bilirubin seviyeleri arttıkça idrarın rengi kahverengi olur” diyor.
Bilirubin, karaciğerde yapılan ve safra kanalı tıkandığında kanda biriken koyu sarı-kahverengi bir maddedir. Kahverengi idrara neden olmasının yanı sıra, bu bilirubin birikimi açık renkli ve yağlı dışkıya veya kaşıntılı cilde neden olabilir. Amerikan Kanser Derneği şöyle açıklıyor: “Bilirubin normalde dışkıya kahverengi rengini vermeye yardımcı olur. Safra kanalı tıkalıysa dışkı açık renkli veya gri olabilir.Ayrıca safra ve pankreatik enzimler yağların parçalanmasına yardımcı olmak için bağırsağa ulaşabiliyorsa, dışkı yağlı hale gelebilir ve tuvalette yüzebilir."
Çoğu kanser türünde olduğu gibi, pankreas kanserini önlemenin kesin bir yolu yoktur, ancak önleyici tedbirler mevcuttur. Mayo Clinic'e göre araştırmalar, sigara içme, uzun süredir devam eden diyabet ve kötü beslenme kombinasyonunun "pankreatik kanser riskini, bu faktörlerin herhangi birinin riskinin ötesinde artırdığını" göstermiştir. Bu nedenle bir kişi sigarayı bırakırsa, sağlıklı kilosunu korursa veya sağlıklı bir diyet seçerse risklerini azaltabilir.