Geçen hafta 5.85 seviyesinin altına gerileyen dolar/TL bu hafta 5.90'ın üzerine çıktı. Gözler Türkiye'den de geniş katılımın olduğu Davos zirvesinde olacak.

Dolar/TL, geçen hafta TCMB faiz indirimi sonrası bir ayın en düşük seviyeleri olan 5.84’ü görmesine karşın bu seviyelerde kalıcı olamadı. Dolar kuru, altın fiyatları ve diğer ürünleri de etkilemesi nedeniyle fiyatı en fazla merak konusu olan yabancı para birimleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası 5,85 TL seviyelerine kadar gerileyen dolar ardından dengelenme seviyesi olan 5,87 TL seviyesine geri dönmüştü. Yakaladığı yukarı yönlü ivme sonrasında 5,90 TL bandını aşan dolar bugün 5,92 TL’den işlem görüyor. Dolar kadar tercih edilen para birimleri arasında bulunan euro ise aynı dakikalarda 6,57 TL’de yer alıyor. Euro da yeni güne yüzde 0,10’luk bir artış ile başladı. Uzmanlar, teknik açıdan dolar/TL'de 5,95'in direnç, 5,85'in destek olarak izleneceğini bildirdi.

 

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ve Çin’in ticaret anlaşmasına varmasına karşın ikili ticarette önemli bir çok konuyu daha sonraki görüşmelere bırakması küresel piyasalarda iyimserliğin sınırlı kalmasına neden oluyor.

Merkez Bankası dün yaklaşık 55 milyar TL’nin Hazine’ye aktarılması için Olağanüstü Genel Kurulu topladı. Piyasalar ise bu yıl ‘uyum ve birlikte çalışma’ teması ile toplanacak olan Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarını takip edecek. Davos zirvesi 21 Ocak (bugün) ila 24 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. 

Toplantıya Türkiye’den Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal katılacak. Öte yandan Amerikan Merkez Bankası (Fed) önümüzdeki hafta faiz toplantısını gerçekleştirecek. Piyasa Fed’in faizlere şu aşamada dokunmasını beklemiyor.

Kaynak: Sözcü