Taşıt sahiplerinin dikkatine! Sahte plakaları önlemek için karekod uygulaması geliyor.

 

Plakalarda il kodu ile harf grubu arasına karekod yerleştirme uygulaması başladı. hürriyet.com yazarlarından Burak Taşçı’nın aktardıklarına göre, karekodlu plakalar basılarak talep edenlere ücreti karşılığında verilecek.

 

Sahte Plakalara Son

Hırsızlık, araç satışlarında sahtecilik gibi birçok illegal yöntem bulunuyor. Gerçek plaka sahipleri zan altında kalarak yıllarca hukuk mücadelesi verebiliyor. Bu uygulamayla merdiven altı hazırlanan ve sahte mührü vuran APP plaka üretiminin sonlandırılacağı düşünülüyor.

 

Hapis ve Para Cezası Uygulanacak

Sahte plaka kullananlara 32.170 lira para cezası uygulanacak. Resmî belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz.

 

Karekod Nasıl Kullanılacak?

15x15 mm ebadında kare kod ve 12 haneli seri numarası il kodu ile harf grubu arasına yatay şekilde işlenecek. Yetkili emniyet mensubu ve jandarma teşkilatındaki kişiler tarafından plakadaki karekod kontrol edilip gerekli bilgilere hızla ulaşılabilecek.

İlk tescillerde, plaka kaybolması halinde, hasarlı plakalarda, muayeneden geçmeyen plakalar yenilenerek karekodlu plaka olarak sahiplerine teslim edilecek.