Corona virüsü tedavisi için aşı çalışmaları devam ederken bir yandan da ilaçlar üzerinde çalışmalar gerçekleştiriliyor. Son olarak Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan Dornaz alfa isimli ilaç açıklaması geldi. Bu ilaç hastaların tedavisinde klinik testlere alınması gerektiğini açıkladı. Peki Dornaz alfa ilacı nedir? Ne işe yarar?

Ovalı Twitter hesabından yaptığı açıklamada;
'1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.' ifadelerini kullandı.

DORFAZ ALFA İLACI NEDİR?

Dornaz alfa, DNA'yı seçici olarak klivaj eden bir enzim olan rekombinant insan deoksiribonükleaz I'nın oldukça saf bir çözeltisidir. Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam / mukusunda bulunan DNA'yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar. Bu ilaç, KF (Kistik Fibrozis) hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötro fillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

Dornaz Alfanın bir ay sonunda akciğer fonksiyonlarını plaseboya ya da tedavi verilmemesine kıyasla iyileştirdiğine dair kanıt bulundu, bu iyileşme 6 aydan iki yıla kadar daha uzun sürdürülen araştırmalarda da görüldü; bu uzun çalışmalarda alevlenmeler de daha az görüldü. Bir araştırmada dornaz alfa ile tedavi masraflarında %18’den %38’e kadar maliyet tasarrufu sağlandığı bulundu. Daha önce diğer ilaçlarla kıyaslamak için çok araştırma yapılmamış. Ercüment Ovalı klinik testlerle iyi sonuç alınabileceğini söylüyor. Dornaz alfa, vücutta bulunan ve DNaz adı verilen bir proteinin insan yapımı versiyonu ve rekombinant insan deoksiribonükleaz 1 veya rhDNaz olarak da bilinir. Kistik fibrozis hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç olduğunu belirtiyor.