Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleştirilen doğalgaz konulu görüşmeler hakkında Kremlin’den bir açıklama geldi. Ukrayna’ya doğalgaz sevk edilmesi yahut bu ülke yoluyla transit doğalgaz ticareti hususlarında bir anlaşmanın meydana gelmesi için Ukrayna idarecilerinin hukuki isteklerinden vazgeçmesinin şart olduğunu dile getiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yapılan görüşmelerin tıkandığı yeri böylece kamuoyuyla paylaşmış oldu. Moskova’da basın temsilcilerine beyanat veren Peskov, Brüksel’deki görüşmeler çerçevesinde Rusya’nın duruşunu sergilediğini ifade etti. Kiev’in hukuki düzeydeki taleplerini çekmesi durumunda ticari anlaşma olasılığının yükseleceğini aktardı.

Rus enerji firmalarıyla Ukrayna enerji firmaları arasındaki gerilim yıllardır süregidiyor. Rus firması Gazprom ile Ukrayna firması Naftogaz arasındaki hukuki ihtilaf uzun zaman ülkelerin ekonomi gündemlerini meşgul etmişti.
Bu iki firma 2014 yılında karşı karşıya gelmişlerdi. Birbirleri hakkında şikâyette bulunmuşlardı. Ukrayna firması, Gazprom’dan 17 milyar dolar büyüklüğünde bir tazminat talebinde bulunmuştu. İki firmanın da başvurduğu tahkim kuruluşu, bu anlaşmazlığa ilişkin kararını kısa zaman önce ilan etmişti. Gazprom’un doğalgaz sevkiyle ilgili sorumlu olduğu bazı konularda uygunsuz davrandığını tespit eden tahkim kuruluşu, Rus firmasının Naftogaz’a 2,5 milyar dolar seviyesindeki bir ödemeyi iletmesini uygun görmüştü. Gazprom, tahkimin hükmüne uymayınca, firmanın Avrupa’da bulunan birtakım taşınmazlarına ve mallarına el konulması süreci başlamıştı.