Duyulan habere göre , Koronavirüs Bilim Kurulu aşılama gündemiyle toplanıp belirlendi . Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,toplantı sonrası  basın açıklamaları konuşmasını yaptı .Fahrettin Koca, yapılmış olan anlaşma ile bir sonraki altı ay içinde 50 milyon Sputnik V aşısının Türkiye'ye geleceğinden haberdar etti .Bunun yanında  ilk teslimat  Mayıs ayında olacakmış .

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca , gerçekleşmiş anlaşma ile bir sonraki altı ayın içeresinde 50 milyon Rus aşısı olarak bilinen Sputnik V aşısının Türkiyeye geleceğini açıkladı. İlk teslimat  ise Mayıs ayında yapılacakmış . Hatta ve hatta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca , İstanbul’da 5 vatandaşın  Hindistan varyantı olduğunu açıkladı . Bu varyant ilk kez görülmüş olduğunu ve vakalar izolasyon altında takip edildiğini açıkladı .Sağlık Bakanı Fahrettin Koca' nın konuşmalarında bunlar görüldü :

 

Tüm Dünya ile birlikte salgın boyunca ağır bedeller ödedik.
Yeni bir Dünya düzenine sert ve hazırlıksız bir geçiş dönemi yaşadık. İş yapma usullerinden sevdiklerimize temas etme halimize kadar her alanda yeni bir düzene geçiş sancısı yaşadık. Sevdiklerimizi kaybettik. Sevdiklerimizi korumak için onları görmemeyi göze aldık.

 

Bu çok yıpratıcı süreç beklenenden uzun sürdü. Ülkemizde vaka sayılarının ve kayıpların artmasını durdurmak için bir kez daha kısıtlamaları sıkılaştırdık. Umarım ödediğimiz bu bedel bu salgından tamamen kurtulmamıza fayda sağlar.

Kısıtlamaların işe yaraması da tamamen hayatımızdan çıkması da onlara ne kadar uyacağımızla ilgili. Eğer bir defada bu kısıtlardan ve hastalıktan kurtulmak istiyorsak hep birlikte tedbir ve kısıtlamalara uymalıyız. Bunun ne kadar zor bir talep olduğunun farkındayım. Aşı programı ile toplumsal bağışıklığı elde etmeden eski günlerimize dönmek kolay olmayacak. Bu süreci kısaltmak için yapmamız gereken kısıtlama ve tedbirlere uymaktır.

 

Sputnik V aşısı geliyor !

Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Aşı üreticisi sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasiteleri de artıyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde iki aşı kullanıma girdi. Üçüncü olarak ise Sputnik V aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacaktır.

İstanbul 'da Hindistan varyantı tespit edildi!

Aşı çalışmalarının etkinliğini de salgının seyrini de yakından ilgilendiren bir konu daha var: Mutasyonlar.

Mutasyonlar rNA virüsleri için beklenen bir durumdu. Virüsle mücadeleyi güç hale getiren de budur. Bugün Dünya genelinde karşılaşılan onlarca mutasyon/varyant türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları baskın hale gelerek hızla yayılırken bazıları sınırlı yayılım göstermektedir.

Virüsün kendisini değiştirerek yeni formlara girmesi ömrünü uzatsa da bunun bir sonu var. Bu mutasyonlar virüsün de hasta etme kabiliyetini sınırlayacak. Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştü. Son olarak İstanbul’da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir.