ABD Başkanı Joe Biden, 300 kadar Afrikalı-Amerikalının hayatını kaybettiği saldırının 100. yıldönümündeki anmalara katılmak için Salı günü Oklahoma, Tulsa'ya uçtu.

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Tulsa Katliamı'nın 100'üncü yıl dönümünde Oklahoma eyaletine giderek, bu şehirdeki  kurbanları anmak için ziyaret gerçekleştiren ilk ABD Başkanından birisi  oldu. Irkçılık konusundan saldırılar hakkında konuşan  ve aynı zamanda saldırı kurbanlarının şehrine giderek kurbanları anmış olan ABD Başkanı Joe Biden' in  konuşmasında şunlar görüldü:

"Tüm Amerikan halkını ülkemizdeki ırkçı terörün derin kökleri üzerinde düşünmeye ve ülkemizde sistematik ırkçılığın kökünün kazınması için çalışmaya davet ediyorum" diyen Biden, olayın telafisinin imkansız olduğunu belirterek , bölgedeki siyahi halkın yaşadığı kültürel ve ekonomik zorlukların nesilden nesle aktarıldığını söyledi. Biden, hükümetinin ırk eşitliği konusunda adımlar atmaya hazır olduğunu belirterek, "Tulsa'da yaşananlardan doğan korku ve acı bugün hala hissediliyor" dedi.

 1921 tarihinde Tulsa şehrinde neler yaşandı ?

1921'de yaşanan ırkçı olaylarda silahlı beyaz gruplar siyahlara saldırmış ve 300'e yakın siyahi hayatını kaybetmişti. Şehrin Greenwood kasabasında meydana gelen katliam Amerikan ırkçılık tarihindeki en kötü olay olarak kayıtlara geçti. Burada yaklaşık 10 bin siyahi yaşıyordu ve kamusal alanda ırklar arası ayrım söz konusuydu. Burası siyahilerin kendilerine ait sinemaları, manavları dükkanları, gece kulüpleri ve hatta iki gazete ile yerel temsilcileri bile olan adeta şehir içinde bir şehir gibiydi. Tulsa aynı zamanda eyaletteki en büyük ikinci şehirdi ve o dönem 'siyahların Wall Street'i olarak anılıyordu çünkü burada yaşayanlar ülkedeki en varlıklı siyahilerdi. 16 saat süren yağmada hem siyahiler öldürüldü hem de malları gasp edilerek, evleri yakıldı. Önce resmi kayıtlara 23 siyah ve 16 beyaz kişinin öldüğü yazıldı ancak daha sonra yapılan soruşturmalar ile en az 300 kişinin hayatını kaybettiği ve 800 kişinin de hastaneye kaldırıldığı anlaşıldı. Toplamda bin 256 ev alevler içinde kül olurken olayın kurbanlarına da gerekli tazminatlar ödenmedi.