Haberimizin başlığı hiç de ülkemizin durumuna uymuyor malum turizm ülkesi olmak için can atıyoruz. Turistik bölgelerimiz dünyanın gözdesi ve milyarlarca yatırımlar onlar gelsinler diye yapılıyor.

Ne var ki geçtiğimiz günlerde turistlerle ilgili en dikkat çekici haber Hollanda'dan geldi. Hollanda hükümeti ülkelerine turist gelmemesi için bir dizi önlemler almak için kolları sıvadı. Nedenleri ise kendilerine göre gayet haklı. Turistler çevreye zarar veriyormuş. Lale festivalinde lalelere zarar veriyorlar bu da Hollandalı vatandaşların canını sıkıyormuş. Ülkeleri turizmle kalkınmıyor ama turist sayısı açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi. 

Aynı durum bizim ülkemizde olsa nasıl olurdu diye düşününce bir anda kara tablolar canlanıyor gözümüzde. Antalya kesin kan ağlıyor olurdu. Turizmi bitirdiniz diye hükümete ver yansın edilirdi. Ama şu da bir gerçek ki bizde Antalya gibi şehirler turist varsa gerçek kalitesini ortaya koyan şehirler. Yabancı turist yoksa ucuz hizmet olmaz. yabancı turist yoksa kaliteli sunumlar olmaz. Yabancı turist yoksa güzel spor alanları olmaz. Daha neler neler...

Ama elin Hollandalısı geliri turizme dayalı olmadığı için dünyanın en iyi ticaret yapan ülkesi olduğu için kimsenin ağız kokusunu çekmiyor. Kimseye özel kampanya yapmıyor. Dünyanın en pahalı turizm kentlerinden birisi Amsterdam. O da sana işine gelirse diyor. Ha bir de madem gelceksiniz çevremizi bozmayın, insanımızın huzurunu kaçırmayın. Sizden yana bir şikayet gelmesin yoksa turist falan demem keserim cezanızı ya da bir daha gelemezsin buraya yasak koyarım sana diyebiliyor. 

Bizim halimize bakarsak, turistten vazgeçtim sığınmacı olarak gelenlere bile alışveriş yapsınlar diye her türlü toleransı gösteririz.  Efendim yerlere çöp atmayın diye yazmıştık ama o sizin için geçerli değil, atın istediğiniz gibi. Onu zaten biz bizim vatandaşlar atmasınlar diye yazdık. 

Aaa otelden memnun mu kalmadınız hizmetimizi mi beğenmediniz ekstra ücret mi dediniz, nasıl yani pahalı mı... Yok efendim olur mu siz yabancı mısınız yani misafirimizsiniz demek istedik. O dediğiniz siz olur da devletiniz bir karar alır ülkemize gelmekten vazgeçersiniz biz de yerli turistlere mecbur kalırız diye yaptığımız uygulamalar. Yoksa haşa size hiç kazık atar mıyız hiç, size her şey beleş. O fiyatlar bizim Türkler için. Pahalı tutuyoruz ki gelmesinler. Yani önlem alıyoruz sadece bol parası olan yerliler gelsin diye.

Düşünüyorum da bu Hollandalıların aldıkları ve alacakları önlemler hiç bize göre değil. İnsan imreniyor yahu... Düşünsenize Sultanahmet'e giden turistler için tramvay dolu kardeşim çok sıkışıyoruz bize kadar yer var turistlerin yüzünden toplu taşıma kalitemiz düşüyor dendiğini. Valla esnaf sopayla kovalar seni. Olmaz bizde o iş. Sen lisede İngilizce are you kola demeyi öğrenmek için 2 yıl boş ders hocasından ders al sonra da turist gelmesin diye önlem almaya git. Bize ters işler bunlar... Turist canımızdır bizim. Çıkıp çıkıp gelsinler, bekleriz ülkemize. Hollanda'ya da gitmesinler, Türkiye'ye gelsinler. Bir sefer gelmediler az daha ekonomi çöküyordu. Allah muhafaza yine öyle şeyler yaşamayalım. 

İki dakika Hollandalı gibi düşünelim dedik ama neme lazım en fazla iki dakika sürer bu durum... Severiz biz turistleri...

demokrasigazetesi.com