Türkiye'nin sağlık turizminde öncelikli pazarlarından Romanya ve Ukrayna'dan gelen 12 kişilik heyet, firmalarla ikili görüşmelerin ardından, hastane ve klinikleri gezerek Türkiye'nin sağlık sektöründeki gücünü yerinde inceleyecekler

 

Sağlık turizmini geliştirmek amacıyla ilk tanıtım çalışmasını Almanya'da gerçekleştiren Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), bu kez sağlık hizmeti almak için yoğun bir şekilde yurt dışına giden Ukrayna ve Romanya'yı radarına aldı.

Ticaret Bakanlığı desteği ile yürütülen Sağlık Turizmi Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması (HİSER) Projesi kapsamında 22-25 Şubat tarihleri arasında. İstanbul'da bir Alım Heyeti toplantısı düzenleyen HİB, Ukrayna ve Romanya'dan gelen 12 temsilciyi ağırlıyor. 23 Şubat Çarşamba günü İstanbul'da gerçekleştirilen toplantı, açılış konuşmalarının ardından yoğun ikili görüşmelerle geçti. Aralarında önde gelen sağlık turizmi acenteleri ile sigorta şirketi temsilcilerinin olduğu Ukrayna ve Romanya' dan gelen 12 kişilik heyet, projeye katılan firma temsilcileri ile görüşmelerinin ardından Perşembe ve Cuma günleri ise hastane ve klinikleri ziyaret ederek yerinde bilgi alacaklar.

Vatandaşlarını ağırlıklı olarak Almanya ve Avusturya gibi AB ülkelerine tedavi amaçlı gönderen Romanya'dan hem resmi hem de özel sağlık turizmi aracıları kanalıyla Türk hastanelerine de uzun yıllardır sağlık turisti geldiğini belirten Hizmet İhracatçıları Birliği yetkilileri, yapılan çalışmalarla bu sayıyı daha da artırmayı ve Türkiye'nin bu alanda cazibe merkezi olmasını hedeflediklerini söylediler. Yetkililer, ülkemizin sağlık turizmi açısından Ukrayna pazarında İsrail ve Almanya'nın ardından üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekerek, Türk Hava Yolları'nın Ukrayna'nın birçok farklı şehrinden Türkiye'nin büyük illerine doğrudan uçuşları olması ve son yıllarda sağlık alanında yapılan yoğun yatırımlarla oluşan potansiyelin Türkiye'ye sağlık turizminin her alanında büyük avantaj kazandırdığını bildirdiler.

Vize kolaylığı etkisini gösteriyor

Turizm ve Yolcu Taşımacılığı başta olmak üzere birçok farklı sektöre kaldıraç etkisi de yapan sağlık turizmi, ülke tanıtımı için de önemli bir görevi üstleniyor. Tedavi amaçlı gelerek memnun ayrılan birçok kişinin sonraki yıllarda tekrar iş veya turizm amacıyla ülkemize yeniden geldiği gözlemleniyor. HİSER Projesi'nin yanı sıra uygulaması HİB tarafından yürütülen yurt dışından sağlık turizmi için geleceklere sağlanan vize kolaylığı etkisini göstermeye başladı. Firmalara verilen devlet destekleri ve önümüzdeki günlerde uygulamaya geçmesi planlanan yeni projeler ile ülkemizin sağlık hizmetleri sektörünün en iyi şekilde tanıtılması ve kurulacak ikili ilişkilerle sürdürülebilir bir ihracat artışı hedefleniyor.

İlk yurt dışı tanıtım Almanya'da yapıldı

Sağlık hizmetleri ihracatının sürdürülebilir şekilde artırılması amacıyla Ticaret Bakanlığı desteği ile Hizmet İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen HİSER Projesi kapsamında ilk yurtdışı tanıtım çalışması, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Almanya'nın Duesseldorf şehrinde gerçekleştirilmişti. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nden de üst düzey katılımın gerçekleştirildiği Ticaret Heyeti organizasyonunda; sağlık hizmetleri ihracatı yapan küme üyesi firmalar Almanya, Hollanda, İsveç ve İsviçre' den gelen katılımcılarla 100'ü aşkın ikili iş görüşmesinde bulunmuşlardı. Yetkililer, 2022 yılında da yurt içi ve yurt dışı tanıtım çalışmalarına ağırlık vererek sektörü yeni pazarlarla buluşturmayı sürdüreceklerini bildirdiler.